2014. már 19.

Kérdezz-felelek Dél-Afrikába látógatóknak

írta: Afrikaland
Kérdezz-felelek Dél-Afrikába látógatóknak

Januári látogatóim útjának szervezése és tervezése közben felmerült kérdések és válaszok egy csokorban, kérdezz-felelek formában, kiegészítésekkel, magánvéleményekkel (még mielőtt valamelyik légitársaság beperel :) 

  1. K: Mikor érdemes Dél-Afrikába látogatni? V: Szerintem bármikor :) De van pár megfontolandó tényező. Áprilistól októberig éjjel elég hideg van, a falak meg sehol sem szigeteltek. Júniustól augusztus végéig éjjel 5 fok alá, hegyvidékeken 0 fok alá is, Lesothoban minden havas. Virágzás általában novembertől márciusig tart, de ez erősen esőfüggő. A bébi állatok novembertől jelennek meg szerte az országban, januárra már a vadállatok zöme lebabázik. Decembertől nagyon sok helyen dús de legalábbis zöld a növényzet. Decemberben és januárban iskolai szünet van, ilyenkor minden helyi nyaralni megy, zsúfoltak a szállások, teli a tengerpart és főszezoni árakat kell fizetni mindenre. Februárban és márciusban még komoly esőzések lehetnek. Az én javaslatom tehát november, február, március hónapok. 
  2. K: Mennyi időre tervezzek? V: 2,5 - 3 hét alatt kényelmesen meg lehet nézni a legfontosabb látványosságokat, pl. Fokváros, Krüger Nemzeti Park, Drakensberg hegység, Kimberley, namíb határvidék, Johannesburg, déli vidékek.
  3. K: Milyen az időjárás? V: Az attól függ, hol mikor és hova megyünk. Az internetes időjáráselőrejelzések sokat segítenek, bár nem mindig pontosak. Főleg nem az esők előrejelzésében... Szerencsére a hőmérsékletet el szokták találni.
  4. K: Napkrémet vigyek? V: Igen, alapfelszerelés kell, hogy legyen. Nagyon tud égetni a Nap, még árnyékban is. Ráadásul ha hűvös van akkor igen alattomos, mert nem érezni, hogy milyen erősen éget. Ugyanígy javasolt a kalap vagy sál is a fejre, különösen nyáron. 

  5. K: Kössek utasbiztosítást? V: Igen, mindenképpen. 3 hétre kb 25.000 Ft, ami nem kevés, de a legkisebb probléma esetén már megéri az esetlegesen elvesztett csomagok vagy értékek miatt. Arról nem is beszélve, hogy a kórházi ellátás elég drága, és ha valami történik akkor arra a családi vagyon is rámehet mert a számlát azt bizony ki kell fizetni, nincs mese. Pénz vagy érvényes biztosítás nélkül az orvos még be sem mutatkozik, ha egyáltalán eljutunk addig az adminisztrátorokon keresztül. 
  6. K: Drága a repülőjegy? V: Igen. Eléggé. Éppen ezért érdemes legalább 2 hétre jönni. Jegyek egy normális, kulturált társaságnál 180.000 Ft-tól kezdődnek. Ebben kényelmes turista osztály, korrekt étel a járaton és viszonylag rövid átszállási várakozás van benne. 
  7. K: Melyik társaságot javaslod? V: Egyértelműen a Lufthansát, mert gyors, kényelmes, és csak Frankfurtig kell elrepülni. Jó alternatíva még a Quatar Airways vagy a Turkish Airlines is. Kényelmes még a British Airways is aki magát egy 2,5 órás Budapest-London járattal szeretné kínozni. Bár olcsó és emiatt kívánatos, nem javaslom az Egyptair-t. 
  8. K: Sokat kell repülni? V: Igen! Az interkontinentális járat 6-11 órás, előtte pedig 1-5 órányi egyéb út van, légitársaságtól és átszállási helyszíntől függően. 
  9. K: Régen repültem, most mi a módi? V: internetes jegyvásárlás, otthoni vagy reptéri jegynyomtatás, internetes vagy reptéri becsekkolás, általaban 23 kiló feladható csomag, 1 max 2 kézipoggyász, viszonylag kényelmes ülések, szuper moziprogramok és a lehetőségekhez képest jó kaja a repülőn.
  10. K: Befóliáztassam  csomagomat? V: Szerintem nem szükséges, de ha nagyon fontos akkor se a Liszt Ferenc reptéren hanem a vecsési bevásárlópark parkolójában lévő csomagolóknál érdemes megcsináltatni. Sokkal olcsóbbak és tudják mit csinálnak, korábban ők dolgoztak a reptéren. Fapados de szintén jó megoldás az otthon is elvégezhető csomagolás, csak egy rolni folpack kell hozzá meg egy plusz személy aki segít a bőröndöt forgatni. 
  11. K: Hol foglaljak szállást? V: Az alábbi oldalakon érdemes keresgélni: www.sanbi.org, www.sanparks.org, www.booking.com, www.sa-venues.com, www.lekkeslaap.co.za (afrikaans oldal), www.safarinow.com
  12. K: Kempingezni lehet? V: Igen, de csak az arra alkalmas, biztonságos helyeken. Arra alkalmas hely szinte mindig van a nemzeti parkokban de városon belüli vagy kívüli magán szálláshelyeken is lehet egyre több helyen.
  13. K: Drága a szállás? K: Nem olcsó, 300 Rand per fő per nappal kell számolni minimum. A felső határ a csillagos ég persze. Egy normális szoba-reggelivel opció 300-400 Rand körül van fejenként. 
  14. K: Mivel közlekedjek? V: Autóval. Vagy országon belüli repülőjáratokkal. Más nem nagyon van. Buszozni nem érdemes, ahogy a taxizás is erősen tiltólistás. 
  15. K: Nehéz a másik oldalon vezetni? V: Hááát... 2 nap után menni fog mint a karikacsapás. Addig? Minden utas az utat és a forgalmat figyeli és segít a helyes módon a helyes időben a helyes irányba kanyarodni :)
  16. K: Mennyibe kerül az autóbérlés? V: Az árak természetesen szolgáltatónként változóak, de 3 hétre minimum 3500 Randot kell rá szánni. Plusz az extra sofőr díja plusz a szélvédő biztosítás ami nagyon javasolt. Ezen felül jön még az üzemanyag és az autópályadíjak.
  17. K: Sokat kell az autópályán fizetni? V: Igen és nem. Van ahol alig pár Randot de van ahol sima autóért is elkérnek majd' 70 Randot (kb 1500 Ft). Nincs átlagos km díj, és nem is kell mindenhol fizetni. Még nem fejtettem meg a logikát ami mentén a díjakat megállapítják. 
  18. K: Mennyivel lehet menni? V: Autópályán 120 km/óra, autóúton 100-120 km/óra a sebességhatár. Bónuszként bárhová bármilyen táblát kitehetnek, néha elég értelmetlen dolgokat is. Városon belül a nagykönyv szerint 60-nal kéne menni, kivéve, ha tábla van. És tábla az mindig van, vagy 40-es vagy 80-as, vagy akár 90-es is. 
  19. K: GPS-t is béreljek? V: Ne. Szerintem ne, mert olyan drága, hogy 2 hét bérlési árból simán lehet venni egy alap TomTom modellt, ami mindent tud és mutat. Érdemes otthonról hozni egy GPS-t afrikai csomaggal feltöltve, vagy valami jóféle Androidos térképet telefonra letölteni és azzal navigálni. 
  20. K: Van amire oda kell figyeljek autózás közben? V: Sajnos a közbiztonság nem túl jó, sok az autós lopás. Emiatt az ablakok mindig legyenek felhúzva, városon belül mindenképpen, az ajtók mindenhol bezárva, értékek a csomagtartóban vagy az ülések alatt úgy, hogy ne lássa senki, és ha nagyon pakolászni kell a csomagtartóban azt se parkolóban hanem a szálláshelyen kéretik elintézni. Vásárláskor táskát nem szabad a csomagtartóban hagyni, vagy nem szabad a csomagtartót a bolt parkolójában kinyitni, hogy ne lássák, van benne valami. 
  21. K: Lehet gyalogolni? V: Nem. Alapjáraton nem szabad sétálgatni, de vannak helyek, ahol nem veszélyes. Ilyenek a kissebb városkák és a turistahelyek. Sajnos mivel a kivétel erősíti a szabályt, érdemes mindig minden esetben a szállásadót megkérdezni, majd amit ő mond, azt igenis betartani. Életek múlhatnak rajta. 
  22. K: Hol parkolhatok? V: Parkolóban vagy olyan helyen ahol valaki vigyáz az autóra, szálláshely mellett nyugodtan. Gyanús helyen vagy ahol feltűnően senki sem parkol, ott ha lehet, akkor ne. Az autófelvigyázóknak nem szabad előre odaadni a teljes összeget amit kérnek, max a felét. A többit csak utána, amit velük is közölni kell. 40 Rand per óra díj az egy kicsit túlzás. 10-20 Rand az nem. 
  23. K: Váltsak pénzt? V: Szerintem igen. A külföldi kártyás pénzfelvétel díja 2000 Ft fölött van (bankfüggő), ennyit a HUF_EUR_ZAR vagy a HUF_USD_ZAR váltás során sem veszíthetünk. Eurót vagy dollárt érdemes hozni, azt gond nélkül elfogadják a pénzváltók. Ausztrál vagy kanadai dollár is jó, mert sokan utaznak innen oda. 
  24. K: Mennyi pénzt vigyek? V: Az attól függ, hogy mennyi szállást tudsz majd kártyával fizetni. Plusz egy kis biztonsági tartalék. Nagyon sok mindent lehet kártyával fizetni, de persze vannak alkalmak amikor csak a kp a megoldás. 
  25. K: Hol lehet kártyával fizetni? V: Élelmiszerboltokban, benzinkúton, nagyon sok szálláshelyen és a legtöbb belépőt is azzal lehet fizetni. A kézműves ajándékokért természetesen papírpénzt kérnek, ahogy az apróbb boltokban sincs kártyás szolgáltatás. Az autópálya díjakat mindkét módon ki het fizetni, kártyája válogatja, hogy elfogadja-e a fizetőkapus terminál vagy sem.
  26. K: Tényleg minden rendben van a kártyás fizetéssel? V: Igen, általában rendben megy. Vannak helyek ahol néhanapján nem fogadja el a kártyát a rendszer, de még nem jöttem rá, hogy ez mitől függ. Mindenképpen VISA vagy MasterCard kártyát javaslok hozni, a Maestro itt nem ismert és emiatt gyakrabban utasítják el. Az is gyakori, hogy az első itteni vásarlás után a bankok és/vagy a kártyatársaságok rendszere letiltja a kártyát gyanús tranzakció miatt. Erre fel kell készülni, pl. felhívandó telefonszámokat felírni, és ha lehet, akkor még otthonról egy kártyás fizetést indítani pl egy szállásfoglalás kapcsán.
  27. K: Kell valami oltás? V: Európából Dél-Afrikába utazóknak hivatalosan nem szükséges semmilyen oltás sem. Nem hivatalosan sem kell extra oltás, bár, ha van korábbi hepatitisz védelem akkor az nem árt. 
  28. K: Maláriára mit szedjek? V: Szerintem nem kell semmit sem, mert csak az ország északi, észak-keleti részében lehet malária, és a szúnyogok alternatív módon is elkerülhetőek. Szuper erős, mégis kellemes illatú riasztó, esetleg valami füstölő bőven elég (Tabard márkájú). Kétféle malária gyógyszer létezik, és egyik sem nyújt 100% biztonságot. Ha pedig mégis megbetegszik az ember akkor ugyanazt kell szednie csak nagyobb dózisokban. A jobb gyógyszer Malaron névre hallgat és elég drága, a másiknak nem tudom mi a neve de sokkal olcsóbb viszont nagyon roncsolja a szervezetet, és sok idő mire kiürül. Ráadásul allergiás reakciókat hozhat a felszínre, nem szép, tényleg. Én sosem szedtem maláriás tablettát, sem itt, sem máshol és nem bántam meg. 
  29. K: Hol kaphatok oltást és gyógyszert? V: A Budapesten a Váci úton van egy oltóközpont, én mindig oda mentem. Gyorsak, precízek, viszont van konzultációs díj. Oltást is beadhatnak, igazán praktikus. 
  30. K: Drága lenne hazatelefonálnom? V: Igen, rettentően drága. 2-300 Ft egy fogadott hívás per perc és 700+ Ft egy indított perc. Érdemes tehát alternatív megoldásokat keresni, pl email, whatsapp, viber, Facebook, Skype. Bármi, csak ne telefonhívás legyen. 
  31. K: Honnan lesz internetem? V: Free wifi ha nem is gyakori de előfordul éttermekben, szálláshelyeken. Esetleg fizetni kell érte egy keveset. A legegyszerűbb ha szabad, nem szolgáltatósított telefont szerzünk (értsd hozunk otthonról) és ahhoz veszünk egy helyi kártyát, majd azt aktiváljuk, feltöltjük percekkel és adatforgalommal. A szolgáltató nagyjából mindegy, a regisztrációhoz pedig útlevélre, lakcímre lesz szükség. Éppen emiatt érdemes a szállásadótól segítséget kérni. Egy sim kártya kb 20 Rand. 
  32. K: Ott is zárva vannak a múzeumok hétfőnként? V: Nincs egységes módi, külön-külön kell az egyes múzeumok nyitvatartását a neten megnézi. 
  33. K: A múzeumok fent vannak a neten? V: Igen, fent. Méghozzá az összes, nagyon kultúrált formában.
  34. K: Mi a helyzet a konnektorokkal? V: Hogy ne legyen egyszerű, itt egy teljesen más konnektor rendszert használnak. A nagyobb boltokban lehet átalakítót kapni, az ára 20 Randtól indul felfelé de láttam már 80 Randért is. Az átalakító még nem minden, a konnektoron magán szinte mindig van egy kapcsoló. Ha az nincs bekapcsolva akkor hiába tesszük töltőre a telefont/laptopot/fogkefét egy egész éjszakára, egy csepp áram se szivárog át a készülékünkbe :)
Szólj hozzá

must see tudnivalók hivatali Dél-Afrika