2016. feb 17.

Limpopo Ceramics

írta: Afrikaland
Limpopo Ceramics

Ez itt most igenis egy reklám, mert olyan csodás dolgokat készítenek a Limpopo Ceramics műhelyében, hogy még a nem népművész beállítottságúak is csettintenek szerintem egyet :) Lentebb a link, sok szemet gyönyörködtető alkotással. Kár, hogy messze vannak és sokba kerül a szállítás... de azért szeretném ha mindenki láthatná, hátha valaki esetleg épp arra jár vagy lakberendező és rendelne :D

http://www.limpopoceramics.co.za/

Tessék hát megnézni a képeket az oldalukon, álmodozni, és persze ha valaki rendel, szóljon! Lehet beszállunk és osztozhatunk a szállítási költségen :)

907621930_dinner_set_autumn_gold.JPG

404633382_dinner_set_brown_animal.JPG

A hozzájuk kapcsolódó történet:

Akárhányszor kerültem a johannesburgi OR Tambo repülőtéren a belső zónába, azaz legalább minden Budapestre utazásom alkalmával amikor volt lehetőségem és kedvem nézelődni, szebbnél szebb kézzel készített kerámiákba futottam bele. Mindig megcsodáltam őket, de a borsos áruk miatt sose jutott eszembe, hogy vegyek is valamit. Még egy aprócska tányérkát sem! Apuék látogatásukból hazamenet (2014 április végén) szintén látták a kerámiákat, és megkértek, hogy nézzek utána, nem lehet-e talán kicsit olcsóbban komplett étkezőszetteket venni, amit aztán a költözős konténerrel hazavihetnénk nekik. 

Nem volt könnyű dolgom, mert csak egy fényképet adtak, és a gyártót se tudtuk akkor még, de azért volt, ahol el tudtam kezdeni érdeklődni. Több korrekt áron dolgozó szuvenír boltban is jártunk, sajnos sikertelenül. Végül, mintegy utolsó mentsvárként bementünk Sandtonban az egyik hatalmas bevásárlókomplexumba, ahol emlékezetem szerint én is láttam korábban hasonló portékát. Nem is emlékeztem rosszul, tényleg volt náluk többféle szett is, de olyan horror áron, hogy annyiért mégsem akartuk megvenni. Igaz, aki gazdagék játszóhelyére téved, az ne nyavajogjon az árak miatt :)

Felírtam viszont a gyártó nevét, és a neten rájuk keresve emailcímet, telefonszámot is találtam hozzájuk. Amikor felhívtam őket, hogy árlistát kérjek, leesett az állam - a reptéri árnál 50, a sandtoni árnál 65%-al kevesebbért adták ugyanazt. És ez az eredeti ár!!! És így már nem is borsos :) Az árkülönbség indoka egyszerű, a saját gyári boltjukat leszámítva sehol se az ő készletük van, hanem bárki továbbértékesítheti a portékát, annyiért amennyiért akarja, miután kifizette nekik a gyári bolti árat. Ha emiatt a tányérok dupla annyiba kerülnek, arról ők nem tehetnek és/de nem is érdekli őket. Lehetne vitatkozni ezzel az árpolitikával, de ha így nekik bejön, hát legyen... csak azt a sok turistát sajnálom akik aranyáron veszik a szép kerámiákat, amiből a gyártónak alig valami haszna keletkezik.

Nade félretéve a gazdálkodási elmélkedésemet, pár emailváltás után kiderült, hogy van olyan tányér és csésze szettjük amilyet Apuék szeretnének, sőt, még pót darabokat is tudunk venni! "Csak" érte kell menni és berakni a konténerbe. Vagy majd megreptetni extra csomagként hazafelé. Khm.

Egy aprócska probléma volt csak - a gyár kb 400 km-re van Midrandtól, azaz oda-vissza 800km, és mire oda tudtunk menni, már a költöztetőknél volt mindenünk... Ugyanis hazaköltözésünk előtt nemsokkal, közvetlenül miután átadtunk mindent a költöztetőknek, Botswanaba mentünk családlátogatásra, és onnan hazafelé úton volt csak lehetőségünk a készlet megvételére/átvételére. Miután hazaértünk a botswanai kiruccanásból, próbáljuk meg alapon felhívtuk a szállítós céget, hogy nem lenne-e esetleg lehetőség még 1 darab dobozt átadni nekik, lécciléccilécci!!! Hatalmas szerencsénkre, az utolsó előtti pillanatban jártunk, másnap délelőtt 10-re vártak minket, "de ne késsünk mert épp pakolják a konténert". Szerencse a szerencsében, hogy a telephelyük tőlünk kb 15 km-re volt, így nem volt gond odamenni. És tényleg, nem kamuztak, mikor begurultunk a kapun már láttuk, hogy egy tárva nyitott óriási konténer előtt-körül hatalmas a nyüzsgés, előtte pedig dobozkupacok mint vakondtúrások sorakoznak. A mi kupacunk volt a következő :) Az ügyintéző elvette a dobozt és #40 sorszámmal rávezette az összes jegyzékre.

Minden jó ha a vége jó :) 

sam_2395k.jpg

sam_2386k.jpg

sam_2390k.jpg

Szólj hozzá

must see Dél-Afrika Limpopo Ceramics