2015. már 29.

Szelek szárnyán

írta: Afrikaland
Szelek szárnyán

A november végi Tatai Lúd Sokadalom után rögtön pár nappal lájkoltam a Magyar Madártani Egyesület Facebook oldalát, hogy értesülhessek mindenféle jóról. Megérte őket követni, sok príma információhoz jutok, pl ilyen-olyan etetők készítése, madárfürdetők, videók, fiókafigyelő kamerák, sasfészek őrzés, szóval sok sok számomra izgalmas dolog van terítéken. Igen, ez volt itt a reklám helye, kövessétek őket ti is!!

Bár sok információt megosztanak, szerencsére azért nem posztolnak olyan gyakran, hogy ne lehessen mindent követni, sőt, valamiért a FB a poszjtaikat többször is elém hozza, mintha tudná, hogy nem szeretnék róluk lemaradni :)

Többek között rajtuk keresztül akadtam rá egy, kölönféle megfigyelő programok keretében GPS-szel felszerelt madarakat követő oldalra, a www.satellitetracking.eu oldalra is. Nagy lelkesedéssel böngésztem napokon keresztül az oldalt, ami az ilyesmire fogékonyak számára igazi kánaán :) Összesen 15 költöző faj egyedeinek mozgását figyelhetjük meg, akár 2013 óta követve 1-1 madarat, melyek közül egyesek akár egészen Dél-Afrikáig is elrepülnek. 

Ilyen messzire el- vagy inkább lemerészkednek például a kék vércsék, csak azért, hogy délen, a jó melegben telelhessenek. Az MME cikke részletesen beszámol a megjelölt kék vércsék útjáról, a belinkelt térképen pedig a hatalmas, több 100 km-es "ugrásaikat" is megfigyelhetjük. Lenyűgöző, hogy mire képesek ezek a madarak! A cikkeből az is kiderül egyébként, hogy nem csak mi, magyarok vagyunk ilyen madár-megszállottak, hanem más országok is szívesen jelölik és GPS-ezik madaraikat a tudomány és az ismeretterjesztés kedvéért.

Bár vándorlás nincs benne, érdemes megnézni (akár nagyobbacska gyerekekkel is) azt a dél-afrikai animátor csapat által készült filmet, amely egy fiatal kék vércse kalandjait tárja elénk a rögös felnőtté válása során. Zambézia néven kereshet rá minden érdeklődő a filmre. 

Nem kell egyébként madarász oldalakat böngészni ahhoz, hogy ilyen vándorlós-madaras tartalmú cikkeket találjunk. Decemberben például a HVG jelentetett meg egyet, melyben egy Dél-Afrikáig repült, és ott lefotózott, magyar gólyáról írnak. Számomra azért (is) különleges ez a cikk, mert akkor decemberben a madár egy általunk is ismert területen keringett, sőt tavaly év elején én magam is lencsevégre kaptam pár fehér barátunkat (lenti kép), amint a nagy száraz pusztán vadászgattak. Azóta persze a gólyák visszafelé tartanak már, sőt, némelyikük landolt is kis hazánkban!

dscf2321.jpg

Fantasztikus videók tömege sorakozik elénk egyébként, ha a fehér gólyák vándorlására keresünk rá a YouTube-on. Ilyen például EZ a videó is, én jópárszor megnéztem már, megunhatatlan!

Szólj hozzá

Magyarország Dél-Afrika költöző madarak satellitetracking