2015. már 22.

Afrika valódi mérete

írta: Afrikaland
Afrika valódi mérete

Nem olyan régen akadtam rá erre a cikkre az Economist oldalán, mely egy másik cikket vesz át és elemez kicsit. A téma igazán érdekes, hiszen azt feszegeti, hogy mekkora is Afrika valódi mérete.

A kérdés azért merülhet fel, mert a különböző térkép-vetületek más-más módon, de torzítják az országok valós alakját, emiatt pedig nem minden térkép ami egymásra "másolja" az országokat szemléltetésként, tükrözi a valóságot. Ez pedig ahhoz vezethet, hogy bár tudjuk, hogy Afrika mint kontinens hatalmas, mégsem tudjuk elképzelni, hogy mennyire. Hiába készül ugyanis pl egy azonos világtérképről kivágott országok formáival kirakott szemléltetés, maga az eredeti világtérkép is torzítja az összes, ehhez a feladathoz felhasznált ország-formát, az ábrázolási módszerének megfelelően. A klasszikus térképek az egyenlítőnél mutatják a leginkább a valóságot, míg az egyenlítőtől távolodva északra és délre torzul az országok szemmel látható mérete. Így lehet pl az, hogy bár Kína vagy Kanada is elég nagy ország, és ha olyan térképet nézünk, ahol ők vannak középen, ez ki is tűnik, néha mégis olyan kicsinek tűnnek, csak mert "messze" vannak az egyenlítőtől.

Akit esetleg érdekel ez a téma, annak bátran ajánlom a cikket (igaz, angolul van), meg a cikkből linkelt többi cikket és képet. Tartalmas és szerintem olvasmányos térképészeti kirándulásban lesz része, egy kicsit közelebb kerülve a végén Afrika valódi méretéhez és a vetületekhez :)

truesizeofafrica.jpg

Szólj hozzá

hivatali Dél-Afrika Afrika mérete