2014. sze 29.

Frizurák

írta: Afrikaland
Frizurák

Nagy divat a fekete nők körében a hajukat különféle variációkban, néha kifejezetten extrém módon hordani. Az ő hajuk a típusánál fogva különösen alkalmas erre, az európai-indiai típusú hajjal alig lehet valamit kezdeni hozzájuk képest. Az enyém pl túl selymes és gyengébbek is a gyökerek, és még ha fonnának is bele valamit, az is pár nap alatt kibomlana vagy benne se maradna. Bezzeg nekik szuperül megmarad mindenféle trükkös fonás is, akár két hétig is. Szívesen kipróbáltam volna én is pl a lenti példák közül párat :)

Olyan komoly divatról beszélünk, hogy szinte minden nő, aki megengedheti magának, hord valami extrát a fején. Ez lehet pl paróka, különféle fonások a meglévő hajból vagy hosszabbított anyagból, vagy extra kiegészítő tincsek az eredetibe fonva, esetleg paróka plusz itt-ott felnyírt haj, vagy mondjuk az itthon is megszokott hosszabbítási módok. A hozzáadott tincsek lehetnek színesek is, előszeretettel választanak szőkés, vöröses, narancsos és rózsaszínes árnyalatokat maguknak. Az árak igen változóak, függnek a fodrász tapasztalatától, a felhasznált anyagtól, hossztól, de még a készítés helyszínétől is (otthon vagy szalonban). A kislányok is hamar rákapnak a fodrászkodásra, bár, ahogy hallottam, nem túl praktikus se kifizetődő, mert az iskolai és otthoni játék közben hamar lerombolják a feltéteket. Gyerekeknek már 150 Randtól fonnak, felnőtteknek 300 Randtól, és a csillagos ég a határ.

Attól függően, hogy mit hord az ember, eltérő élettartamra kell készülni. Vannak naponta felvehető parókák amik nincsenek tartósan odaillesztve, csak mint egy sapka, de rögzítettek is, amiket a különféle fonatokkal egyetemben 2-3 hétig szoktak hordani. Ennyi idő után már megkopik, kiszabadul pár szál, a haj is nő egy kicsikét, és viszket is alatta :) Bár nem nő gyorsan a haj, 1 miliméter éppen elég, hogy fellazuljon a remekmű. Meglazulhat rossz illesztés esetén is a feltét, és akkor napokon belül le kell szedni, különben elég csúnya, ahogy a pótlék eláll a fejtől. Sajnos ez sokakat nem zavar, aminek igen furcsa látvány a következménye :s

Két dizájn közötti időszakra többféle opció is létezik, van ugyebár a napi paróka, fejkendő, sapka, és a kedvencem, amikor a saját hajukban jelennek meg. Ez általában sosem hosszabb, mint, hogy éppen csak hátul össze lehessen fogni, de sosem rövidebb, mint pár miliméter. Ennek a haj típusa az oka, ami kicsit drótszerű, vastagabb szálú, mintha gyapot lenne. Szerintem nagyon jól áll a legtöbbjüknek az 1-2 centis haj is, szépen kiemeli a fejformát. Nagyon jópofa amikor már 10-15 centisre nőnek a szálak, mert abból hozzáadott anyag nélkül is antennaszerű sodormányokat lehet készíteni. Sajnos nincs róla képem, de két kolléga is hosszú ideig úgy nézett ki, mintha sok sok csápja lett volna. Szerintem nagyon dekoratív ez a megoldás, nekem bejött.

A változatos hajkiegészítőkkel párhuzamosan a természetes és a műhajra való ápolók igen nagy választéka található a boltokban. A szokásos sampon én kondíciónáló együtteseken túl vannak még mindenféle olajok, porok, pakolások, simítók, egyenesítők, amik a haj kordában tartását hivatottak segíteni. A termékek mennyiségét tekintve említem, hogy a nagyobb áruházakban legalább annyi helyet foglalnak el a polcon az extra olajok-simítók-stb, mint a teljes sampon és kondícionáló készlet.

A változatosságot érzékeltetendő pár kollégámat megkértem, hogy álljanak modellt, egyeseket pedig, hogy küldjenek nekem képeket a korábbi hajzataikról.

1. Balra Moleboheng tartós parókában. Előtte hosszú ideig a saját haját viselte csak, ez után pedig hosszanti, szőkés berakású, végig a fejre simuló fonatot választott (kialakításában olyan, mint a legutolsó képeken). Jobbra Siphokazi, saját, hátrafésült és összefogott hajjal.

hair4.jpg

 2. Siphokazi egyedül, szeretett volna külön is bekerülni a blogba :)

hair3_1.jpg

3. Siphokazi korábbi haja, mely a fejtetőn szabadon lévő, a fej oldalán és hátul a fejhez simuló hozzáadott tincsekből áll. A szabadon álló rész külalakját akár naponta lehet változtatni, pl felpúpozva oldalra tekerni, mint a képen, vagy felpúpozva, összefonva tarajféleségként hordani. Erről nincs képem sajnos.

hair2.jpg

4. Siphokazi ismét, egy még korábbi hajjal, a teljes mértékben fejhez simuló hosszabbított tincsekkel. Az extra hozzáadott anyag itt nem túl vastag, kéretik összehasonlítani az utolsó fényképekkel majd.

hair1.jpg

5. Bafana haj nélkül.

hair6.jpg

6. Bafana a teljesen kopasz kiadás előtt a saját, sok sok éven át növesztett, sodort tincsű hajával. A hajszálak bár nem választhatók szét, a tincsek nem rasztásak, hanem szépen egységbe vannak sodorva.

hair5.jpg

7. Pinky egy különleges költeménnyel. Pinky saját haja kb 15 cm hosszú, az abból sodort kis izékhez vannak a nagyobb fonatok rögzítve, és azok trükkösen feltekerve. A kompozíció nem bontható szét és elég műanyag csillogása van, cserébe viszont nagyon dekoratív.

hair12.jpg

 8. Pinky frizurája oldalról. Elég kényelmetlen lehet az öklömnyi vastag jobbra előre simuló díszben aludni...

hair13.jpg

9. Fő modellem és barátnőm Nteseng, zselével szelídített saját hajjal. Ő most pár hónapig pihentette a haját, azaz nem rakatott rá semmit. Amikor már hosszabbak lettek a szálak és nem göndörödtek ilyen szépen, hátrafésülve és lelapítva hordta, mint Siphokazi.

hair7.jpg

 10. Nteseng napi parókában, két fodrászkodás között.

hair8.jpg

11. Nteseng saját hajára applikált hosszú tincsekből font, fejtetőre halmozott költeménnyel. Ez a mód elég gyakori, mert még ha nő is a haj, akkor sincsen vele sok probléma, csak időnként meg kell sodorni az egyes darabokat és átrendezni a fonatokat.

hair9.jpg

12. Nteseng fejre lapuló fonatokkal. Ez a legsérülékenyebb mód, mert ha nincs rendesen rögzítve a homlok résznél, vagy akár csak 1 mm-t is nő a haj, a tincsek eleje meglazul és könnyen leválik. A képen közepesen vastag, váltakozó méretű hozzáadott tincseket láthatunk. 

hair11.JPG

13. Az előző frizura előről. Látható, hogy ellentétben Siphokazi hasonló fejre simulós hajával, itt a homloknál nem párhuzamosan, hanem ferdén meghúzott választék szerint futnak a vonalak.

hair10.JPG

A fenti példákból is látható, hogy végtelenféleképpen lehet a hajat és a "hajat" variálni, aminek csak a fodrásznál eltölthető szabadidő és pénz szab határt.

Szólj hozzá

hivatali hajviselet Dél-Afrika