2014. sze 07.

TV licensz

írta: Afrikaland
TV licensz

Aktualitása miatt a heti összefoglalók közé is jól beillik ez a tv licensszel kapcsolatos információcsomag. A költözésre készülve ugyanis szépen sorban mondunk le (majdnem) mindent amit André eddig különféle rendszerességgel fizetett, hiszen Magyarországon nem lesz szüksége például itteni kórházi biztosításra, szakszervezeti tagságra, stb stb stb. Ennek kapcsán jártunk utána, hogy az amúgy évi 265 Randos tv licensz fizetésétől hogyan tudnánk megszabadulni. Nos, nem egyszerű a dolog, de állítólag nem is lehetetlen.

Minden olyan háztartásban (és boltban, üzletben, hotelben, stb, de most csak a magán vonatkozású részleteket írom le), ahol legalább 1 tv van, fizetni kell. A fizetendő összeg független a lakásban található tv-k számától és az ott élők számától is, olyan, mint a régebbi kapuadó vagy kéményadó, azzal a különbséggel, hogy itt nem trükközik senki, nem lesz tőle kevesebb tv vagy bújnak össze a szomszédok közösen meccset nézni. Bizonyos esetekben, pl ha valaki elmúlt 70 éves, vagy juttatásokat kap az államtól mert pl háborús veterán vagy mozgáskorlátozott, csak 74 Randot kell fizetni. Az egyetlen kivételezettek az iskolák, nekik nem ír elő semmit sem a törvény. 

A lincenszt személyi számra plusz egy adott lakcímre adják ki. Ha valakinek több lakás is a tulajdonában van, minden egyes helyre külön fizetni kell. Költözés esetén a lakcímet lehet változtatni, sőt, kell is, tehát hordozható, viszont a licensz fizetésétől nagyon nehéz megszabadulni. Nem fizetés esetén sem szűnik meg a "számla", hanem halmozódik a büntetőkamatokkal, és megszüntetni is csak mindenféle igazolások ellenében lehet. Ilyen pl a rendőrségi igazolás, hogy az összes tv-t ellopták, tönkrementek, stb.

Nekünk az alábbi papírokat kell leadni ahhoz, hogy a fizetési kötelezettségünk megszűnjön:

  • Közjegyző előtt/rendőrségen tett nyilatkozat, hogy külföldre költözünk, és elszállították a tv-t egy másik országba
  • A szállítmányozó cég által kiállított igazolás, hogy ők tényleg elvitték tőlünk az összes tv-t
  • A bepakoláskor készített csomag és tartalomlista, melyen a tv külön sorban szerepel

Még mielőtt ezeket leadjuk, rendezni kell a hátralévő számlát(kat), és még ekkor sem biztos, hogy sikeresek leszünk. Hallottunk olyan történeteket, hogy Ausztráliába költözőktől 3 év múltán követeltek elmaradt összegeket... és ha az interneten rákeresek a témára, ott sem kecsegtetnek sok jóval.

Az összeg egyébként a helyi állami tv társaságnak megy (SABC), aki az adás készítéséért és a sugárzásáért is felel. Mintha mi fizetnénk az MTV-nek évente külön 5500 Ft-ot az M1-ért, M2-ért, Duna tv-ért és rádiókért cserébe. Még akkor is, ha nem nézzük, nem hallgatjuk ezeket a csatornákat. 

A befizetésről elvileg ellenőrök gondoskodnak, gyakorlatilag viszont nincs túl sok nyomás az "előfizetőkön". Ha mégis elkapnak valakit, hogy tiltott módon birtokolja a tv-t és nézi illegálisan az adást, maximum 500 Randos bünetést, kamatbüntetéstt, és/vagy 6 hónapos börtönbüntetést kaphat. De, ahogy említettem, nem nagyon mennek az ellenőrök sehova, és ha mégis, biztos vagyok benne, hogy le lehet őket fizetni (itt mindenkit le lehet...) Az egyik valós kényszerítő erő, hogy havi kb 10%-os, évi max 100%-os büntetést dobnak a számlához egészen addig, amíg a hátralékot ki nem fizeti valaki. Persze nagy felhalmozódó összegek esetében már felszólító leveleket és sms-eket is kiküldenek. A másik pont, ahol a lakosokat meg lehet fogni, hogy új tv nem adható ki licensz nélkül, és nem adható olyan személynek, akinek fizetési hátraléka van. Ezt a boltok könnyen le tudják ellenőrizni egy erre létrehozott rendszeren keresztül, és addig nem adhatják ki a tv-t, amíg a hátralék nincsen teljesen rendezve. Ha mégis így cselekednének, és ez kiderül, akkor az adott bolt 10.000 Randos büntetést kénytelen fizetni. Ez azért kicsit magasabb összeg, mint egy átlagos tv ára. 

Mi a napokban hívuk fel a SABC-t, hogy pontosan mi is a teendőnk. Persze a beszélgetés közben elkérték André személyi számát, és mire befejezte a beszélgetést, már ott is volt a telefonján az sms, hogy mennyivel tartozunk a köztévének. Egészen pontosan 318 Randot kell nekik fizetnünk :)

Aki a teljes hivatalos szövegre kíváncsi, a www.sabc.co.za/wps/portal/SABC/SABCTVLICENCES oldalon utánajárhat.

 

CARTOON DOG TV.jpg

Szólj hozzá

hivatali TV