2014. júl 30.

Platinabányász-sztrájk

írta: Afrikaland
Platinabányász-sztrájk

A platinabányászok idei sztrájkjának szemelvényeit szeretném megosztani, ahogy mi és az abban a régióban élő rokonok látták, ismerősök mondták, újságokban olvastuk, vagy éppen a tárgyalások minden pontját hivatalosan közlő oldalon olvashattuk.

Összefoglalásképpen: ez év januárjában a platinabányászok 90%-át tömörítő szakszervezetek tömeges sztrájkot hirdettek, mert a 3 éven át tartó, összességében 19%-os fizetésemelésre és a magasabb minimálbérre vonatkozó, október-novemberben megfogalmazott igényüket az érintett cégek kicsit magasnak ítélték, és csak 13%-ot ajánlottak. Ahogy az itt lenni szokott, pár hetes egyezkedés után a további komoly tárgyalások helyett-mellett beindult a sztrájk, hogy aztán a majd 6 hónapig tartó rémálom végén átlag 12%-ban állapodjanak meg a felek. 

  • Tehát a kitartó munka-fel-nem-vétel miatt az eredeti munkáltatói ajánlatnál végül alacsonyabb összegekben és %-okban állapodtak meg, mert a cégek a hatalmas veszteségeik miatt nem tudtak a többet ajánlani...  A 6 hónap alatt felhalmozott 24 milliárd Randos veszteségből nem tellett többre...
  • Az egyezkedés nem volt egyszerű, mert nem csak 1 szakszervezet és 1 cég , hanem összesen 7 cég 3 térségben lévő bányái, 3 különböző tömörülése és 3 szakszervezet közös nevezőjére volt szükség. 
  • Azonos igényekkel indult a sztrájk 2012-ben is, de annak nagyon csúnya, lövöldözéses-rendőribeavatkozásos vége lett. Most nem voltak véres jelenetek, sőt, mindenki inkább tartózkodott az agressziótól.
  • Az idei választások alaposan bekavartak a dologba. Már majdnem volt egy megállapodás, amikor az egyik párt belépett a képbe és támogatta a szakszervezeteket, hogy ne dolgozzanak a munkások és folytatódjon a sztrájk. A pártról már tettem említést a szavazásos bejegyzésben, ők azok, akik pirosban mászkálnak mindenhová és érdekes elképzeléseik vannak az ország gazdaságáról és jövőjéről. http://afrikaland.blog.hu/2014/05/26/del-afrika_valaszt
  • Sztrájk idején nincs fizetés, tehát minden elvesztegetett hónap hatalmas veszteség a családoknak. 1-2 hónap még talán, de 6?? A sztrájk elhúzódása kifejezetten katasztrofális hatással volt a platinabányász régió(k) életére. Családok mentek tönkre, gyerekek estek ki az iskolából, boltok, üzletek dőltek be, megugrott a bűnözés, stb stb.
  • Az egyik leginkább érintett régió, ahol a legtöbb és legkomolyabb bányák vannak, Rustenburg és környéke (Marikana) teljesen megroggyant. Itt szinte mindenki, akár közvetve, akár közvetlenül a bányászatból él, és most lövöldözéseket, gyilkosságokat, megugrott számú lopásokat, de még tömeges éhezést is kénytelenek volt átvészelni. Túlélték, de... nem csak a bányászok, hanem a bányákba beszállító cégek is megingottak. Pl az a gyár, ami azelőtt mondjuk havi 100 db bányászgép alkatrész akármit gyártott, és most 5-öt se, nyilván nem tudja fizetni a munkásait tartós megrendeléshiány esetén.
  • Akik esetleg megunják a tétlenséget és a pénztelenséget, és sztrájktörésre adják a fejüket, vagy egyáltalán nem is akarnak sztrájkolni mert nem tagjai a szakszervezetnek, azokat a többiek megtámadják... de nemcsak ők, hanem az egész családjuk élete veszélybe kerül ezáltal.
  • Áprilisban már külön civil kampány indult, melyben nyílt hirdetésekben fordultak a munkásszervezetekhez, hogy egyezzenek már meg végre, a szakszervezetek fogadják el az ajánlottakat, mert ha így megy minden tovább, akkor abból sokkal nagyobb katasztrófa lesz. Még több gyilkosság, még több éhezés és agresszió. http://www.platinumweekly.co.za/Community_Impala-2014-04-25.html
  • Az teljes történetet külön weboldal dogozza fel. Ez az oldal szolgáltatta a hivatalos információkat, és gyűjtötte össze a tudnivalókat. Érdemes végig bögészni a tartalmat! http://www.platinumwagenegotiations.co.za/home

A platinabányászok minimálbére a sztrájk után átlagosan 6000 Rand lesz, míg a többi iparágban, pl autógyártás, csak átlag 4200 Rand körül van (lásd http://www.platinumwagenegotiations.co.za/facts-and-figures)

A platinások győzelme, vagy mondjuk inkább eredményessége a többi csoportosulást is megmozgatja. A legújabb sztrájkoló közösség a fémipari munkásoké, legnagyobb szervezetük a http://www.numsa.org.za oldalon tekinthető meg. Ők csak az áthidalhatónak számító 1 hónapig nem dolgoztak, és a napokban egyeztek meg. Van a közelünkben egy pénzverde, az ottani dolgozók egy része szintén nem vette fel a munkát ez idő alatt, hiszen fémipari munkások ők is. De mivel munkába azért el kell menni, viszont a gyárba nem mehettek be, gondolom biztonsági okokból, azt az egy hónapot a bejárat mellett a füvön ücsörögve töltötték...

Friss, ma reggeli hír, hogy az elektromosipari dolgozók is sztrájkban gondolkoznak... Hurrá!!!

Korábbi sztrájkos cikkem itt olvasható, amivel összecseng az alábbi kis rajzocska is...

strike-season-south-africa.png

Az illusztráció innen van.

Szólj hozzá

sztrájk hivatali Dél-Afrika