2014. jún 16.

Biltong és chili bites a két jóbarát

írta: Afrikaland
Biltong és chili bites a két jóbarát

Biltong és chili bites nemcsak egymás jóbarátjai, hanem velem is igen igen jó kapcsolatban vannak. Hogy egészen pontos legyek, én nagyon szeretem őket, akár külön-külön, akár együtt, mindig jólesik ha a közelemben, de leginkább a gyomromban vannak :)

Biltong, chili bites és a haverjuk, dry wors a búrok egyik kedvenc nasija. Régi tradíciókon alapuló, szárítással tartósított húskészítmények, és általában mindenhol lehet őket kapni. Olyannyira, hogy nincs olyan bolt, amelyik ne árusítaná legalább az egyik félét. Még a benzinkutakon is lehet őket kapni, guszusos kis előre csomagolt adagokban helyezkednek a csipszek és a kekszek között. Sőt, vannak tracionális események, ahol mindenki őket csipegeti, ilyen pl a rögbimeccs, ahol a szotyi helyett biltongot cipel a vállán a mozgóárus, de pl vendégségben kezdeti rágcsának is nagyon gyakran ott vannak az asztalon. Vannak, akiknél a családi fogyasztás hetente kiló(k)ban mérhető, olyannyira rá van kattanva mindenki.

A drywors egy száraz kolbászféleség, a chili bites száraz húscsíkok chilis-csípős ízesítésben, a biltong pedig szárított ökölnyi vastag hústömbök egészben vagy szeletekben, és többféle ízesítésben is lehet őket kapni. Készülhetnek marhából, mindenféle vadhúsból, és a nagyon elvetemültek még a csirkéből is készítik. Ezen a címen érdemes nézelődni, jó kis illusztrációs képek vannak az oldalon: http://www.biltong.co.za/index.php

Biltongék alapvetően kétféle kiszerelésben kaphatók. Az előre csomagolt verziót már említettem, tényleg mindenhol előfordul, kimérten pedig a henteseknél, közepes és annál nagyobb méretű élelmiszerboltokban, vagy csak ilyen termékeket árusító üzletekben lehet őket kapni. A drywors és a chili bites jellemzően darabolás nélkül, míg a biltong vagy vékonyra szeletelve vagy egész tömbben kerül a bolti mérlegre, amit aztán otthon saját magunk szeletelhetünk fel. A rágcsa szerep mellett egész jól működnek pizzafeltétként, a por állagú biltongot pedig szendvicsekre szokták szórni ízesítésnek (ez utóbbit még nem próbáltam).

Bár több országban is hagyományosnak számít a nyers hús szárítása, a biltong leginkább abban különbözik a többiektől, hogy az előkészítés során a nyers hús ecetben ázik és a hagyományok szerint a hideg szélben szárad meg 3-5 nap alatt. Sosem füstölik, mert a tartósodás a fűszerek és a száradás alatt következik be.

Szerencsére otthon sem fogjuk ezt az ínyencséget nélkülözni mert André egész jó biltongkészítő berendezést tud építeni. Ez jó hír azoknak is, akik biltongra vágynak, rendelésre is készítünk majd :)

A biltongról a wikipédia a következőképpen nyilatkozik: http://en.wikipedia.org/wiki/Biltong

Saját képek következnek:

Eladásra kész egész biltongok, különböző ízesítésben és szárazságban:

IMG00531-20140614-1159.jpg

 Ugyanez közelebbről:

IMG00532-20140614-1159.jpg

 Szeltelt biltong, kis méret:

DSCF3052.jpg

 Szeletelt biltong, dupla akkora méret:

DSCF3076.jpg

 Egy szelet közelről:

DSCF3077.jpg

 Kisméretű chilibites:

DSCF3049.jpg

 Nagyméretű chilibites:

DSCF3075.jpg

Szólj hozzá

étel kedvenc Dél-Afrika