2014. jún 02.

Nem fázol?

írta: Afrikaland
Nem fázol?

- Szia Jóreggelt, hideg van ma, nem fáztál reggel? 

- Fuhh, de igen, elég dermesztő volt kikelni az ágyból.

- De nálatok nincs hidegebb télen mint itt?

- Ohh, de elég hideg szokott lenni, lemegy akár mínusz 10-ig is a hőmérséklet.

- Akkor miért fázol, ahhoz képest ez a reggeli 7 fok gyerekjaték, meg sem kéne érezd. 

- Nem egészen. Bár nálunk hidegebb van, mi máshogy kezeljük a hideget és emiatt nem vagyok ahhoz szokva, hogy 20 fok alá menjen a hőmérő a házban. Hogy a házban hidegebb van mint kint. Hogy hazamegyek és 2 pulcsit vegyek fel. Hogy polárfelsőben aludjak éjjel. Hogy reggel azért ne legyen kedvem pisilni mert _olyan_ hideg van a fürdőben.

- Mit csináltok másként?

- Szigeteljük a házakat. Az ajtók alatt/mellett nem húz be a szél. Ha bezárod az ajtót akkor az tényleg zárva van, nincs még egy bogárnak vagy akár csak egy hangyának se elegendő hely a keret vagy a padló vagy az ajtó között. 

- Ennyi? 

- Nem. Nem csak az ajtók hanem az ablakok is rendesen zárhatóak. Nem úgy, mint itt, hogy egy laza kallantyúval bereteszeljük, ami mellett aztán simán befúj a szél, hanem komolyabb zárszerkezetekkel és megfelelően, több rétegben illeszkedő peremmel rendelkeznek. Az üveg sem csak egy réteg hanem általában legalább 2 üveg van, közöttük meg vákum meg néha valami gáz ami rosszul vezeti a hőt emiatt meg jól szigetel. Az ajtók és az ablakok és a kereteik között pedig vékony szivacs vagy erre tervezett puha műanyag van. Itt ugyebár nincs semmi ilyesmi.

- Mi van még?

- A falak vastagabbak és általában szigeteltek. De ha nem is azok, akkor is, az a vastagság amit ti külső falnak használtok nálunk az a belső elválasztó falak vastagsága, a külső falak kétszer olyan erősek. A vízvezetékek nem a falon kívül futnak, hanem a falban, gyakran külön borítással. A tető is komolyabb szerkezet, nem csak egy sima plafon plusz a gerendákon valami vékony akármi hanem szigetelés és a falak és a tető találkozása is alaposan el van dolgozva. Nem fúj be a szél ott sem. 

- Kezdem érteni a dolgot. Egyéb valami?

- A fütés maga is sokkal szervezettebb, mondok két példát. Az én lakásomban a fűtést a város által üzemeltetett erőműből pumpált, csövekben érkező forró víz szolgáltatja. Apukáméknál hasonló van, de ő maga fűti a vizet gázzal, illetve fával. Ezen kívül persze lehet még mindenféle kályha, többféle fűtési mód ahol a forró víz a csövekben kanyarog, akár a padlóban is. Vagy egyedi olajos melegítők és a többi.

- Itt ez nem szokás, mi vagy begyújtunk a kandallóba, vagy beüzemelünk egy elektromos vagy olaj vagy gázos melegítőt, de azok nincsenek hálózatba kötve. Jellemző még az elektromos takaró és a melegvizes palack is. Reggel, ha fázom, akkor mielőtt lezuhanyzom bekapcsolom az elektromos melegítőt a fürdőben. Igazán hideg éjjeleken pedig plusz felsőben, sálban alszunk. Én már most is tréningruhában alszom. Láttad a boltokban milyen téli pizsamák vannak?

- Igen láttam, elég mókás, olyan bundapizsama hogy az eszkimók is megirigyelnék. Amikor gyerek voltam akkor volt utoljára ilyen bebújós overál űrpizsamám, sose láttam még felnőtt méretben. A szomszédom már tréningben és dupla zokniban alszik. 

- Mi is abban alszunk :) A nappali hideg ellen hogy védekeztek? Mert itt azért Johannesburg környékén simán felmelegszik 15-20 fokig is a levegő és ha a Nap is süt, márpedig szinte mindig süt, akkor kellemes idő van. 

- Meleg csizmát, kabátot, sálat, kesztyűt hordunk. Mindazt, amit ti itt divatból hordtok, mert ilyen jól néz ki, mi azért vesszük fel, mert nem tudnánk nélkülük meglenni az épületeken kívül. Viszont amint bemegyünk valahova, ott már kellemes meleg van, a külső hőmérséklethez képest mindenképpen. Ahogy említettem, a legrosszabb nekem az itteni télben, hogy nem vagyok 10 fokos házhőfokhoz szokva.

- Akkor készülj, mert az előrejelzések szerint az idei tél hidegebb lesz mint szokott lenni. Lesz az a 10 fok 5 is pár hét múlva.

- Hurrá!!! :S

Szólj hozzá

időjárás tél