2014. máj 26.

Dél-Afrika választ

írta: Afrikaland
Dél-Afrika választ

Május 7-én, ötödik alkalommal tartottak olyan általános választásokat Dél-Afrikában, mely során minden 18 év feletti állampolgár, bőrszíntől függetlenül szavazhatott. 5 évente választ az ország új vezetőket az államok és az ország élére, melyet 2 évvel később követnek az önkormányzati választások. 

Az első ilyen szavazás 1994 április 26-29 között zajlott, ekkor mintegy 3 napig álltak kígyózó sorban az emberek, mindenki nagy meglepetésére és megnyugvására, viszonylagos nyugalomban. A világhírű kép a Google-ról amelyet az Apartheid Múzeumban is kiállítottak, kiválóan érzékelteti az akkori helyzetet:

download.jpg

 

Az elmúlt 15 évben sokat fejlődött a rendszer, most már 1 nap is elegendő a teljes szavazás lebonyolítására. Érdekes módon hétköznap, mindig szerdánként van a jeles nap, aminek az indokát a mai napig sem tudom. Biztosan valamiért nagyon praktikus volt az első alkalommal amikor törvénybe foglalták :)

Szavazni bár mindenki jogosult, ténylegesen csak az teheti meg, aki regisztráltatta magát a választási jegyzékben. Ezt mindenkinek külön, személyesen kell megigényelnie az első alkalommal amikor választani kíván, onnantól kezdve a tagság állandó, csak a lakcímet kell változtatni szükség esetén. A helyi választási irodában érvényes személyivel és lakcím megadásával lehet a folyamatot elindítani akár már 16 éves korban, amit aztán a Home Affairs mindenféle ellenőrzés után jóváhagy. Ha valaki más városba vagy államba költözik, és ott kíván szavazni, akkor át kell jelentkezzen az új lakcíme szerinti körzetbe. A kampány a friss regisztrálókért és a megfelelő szavazókörbe átjelentkezőkért viszonylag korán, már novemberben megindult és március végével zárult le. Aki ez után gondolta meg magát, az lekésett a dologról...

Mégsem marad ki a jóból az, aki bár benne van a jegyzékben, de nem íratta át magát a megfelelő államba, és nem is utazik haza csak ezért. Ilyen esetekben csak és kizárólag országos szavazólapot lehet ikszelni, provinciálisat azt nem. Konkrét példaként említem, hogy André csak 1 lapot kapott itt Midrandban, mert a hivatalos lakcíme szerint Kroonstadban kellett volna megjelennie, viszont ha ott szavazott volna, akkor két lapot kapott volna, egy Free State-it és egy országosat. Az nem elég, ha azonos államban szavaz valaki, csak a címének megfelelő körben megjelenő szavazók kapnak 2 lapot. A parlament összetétele a különböző lapok eredményei szerint alakul, 200 fő kerül be az országos és 200 fő a provinciális listáról. Személyre szóló szavazás most nincs, majd csak az önkormányzati fordulóban lesz.

A duplán szavazások elkerülése végett minden megjelentnek a bal hüvelykujjára a köröm és a bőr találkozásánál lemoshatatlan, UV alatt világító festéket kennek 1 cm hosszan. Indiában láttam már ezt a festékes jelölést, és tényleg lemoshatatlan, legalább 2 hét mire lekopik. Kollégám Karen és férje szívesen kisegítettek egy rögtönzött illusztrációs képpel :)

IMG-20140516-WA001.jpg

Itt nem küldenek mindenkinek levelet és nincs is kifüggeszve a kapukon mint nálunk, hogy hova kéne menni, hanem a regisztrációkor megadott címhez képest legközelebbi szavazóhely címét sms-ben küldik el. Ha közben megváltozott a telefonszám, vagy a cím, és nem lett bejelentve, és a polgár nem tudja, hogy hova kell mennie, akkor megkérdezheti a szomszédot, vagy megkeresheti az interneten egy igen igen praktikus alkalmazás segítségével. Érdemes rá egy pillantást vetni, ügyes kis térképes segítség: http://maps.elections.org.za/vsfinder/# 

Ha esetleg valakit a szavazókörök kijelölése, annak szabályozása és felülvizsgálatának esedékessége érdekel, bőséges olvasnivalót találhat az erre létrehozott hivatal honlapján: http://www.demarcation.org.za 

Mint mindenhol a világon, instant kedvezmények, bejelentések, áskálódás, vizsgálatok, feljelentések, stb tarkították a politikai híreket az utóbbi időben. A mostani nagyvezér, Zuma kedveltsége komolyat esett a házfelújítása körüli finanszírozási problémák miatt (mintegy 260 millió Randot, 5,5 milliárd Forintot költöttek a többek között állatsimogatót és olimpiai méretű úszómedencét is magába foglaló "biztonsági felújításra" - kicsit off, de a medencére az volt a magyarázat, hogy a házon/palotán nádtető van és ha az meggyulladna akkor ahhoz sok víz kell oltani ), a pártja az ANC pedig mérhetően bázist vesztett a hatalmas méreteket öltő korrupció, a folyamatos sztrájkok, gazdasági problémák és az e-toll miatt. A lista persze sokkal hosszabb ennél... Azért tudták mégis az előző választások eredményét megismételni, mert a többi párt nem tudta mozgósítani az ellentábort. Rengetegen maradtak távol az urnáktól mert nem tudták, hogy kire tudnának szavazni az ANC helyett, a legfiatalabbak körében pedig, ahol jelentős, majd 70%-os az elutasítottságuk, mindössze 30%-nyi friss szavazó regisztráltatta magát. Hiába volt ott tehát a lehetőség az ellenzék kezében, erre vonatkozó közös stratégia és megfelelő kommunikáció hiányában nem tudták az arányokat megfordítani.

Ahogyan az várható volt, az ANC (African National Congress) ismét 60% fölötti eredmény ért el, a második párt pedig a DA (Democratic Alliance) 22%-ot. Ebben a két eredményben nem sok újdonság van. Az ANC a fő párt, őket vezette Mandela, hozzájuk kötődik az apartheid lebontása és ez mind a mai napig sokakat meghat. Olyannyira, hogy sokan abban a hiedelemben élnek, hogy ha nem rájuk szavaznak akkor visszatér az apartheid... Elsősorban fekete szavazóik vannak, és bizton számíthatnak annak a mintegy 40-45%-nyi ember voksára akiket az állam tart el segélyek útján. A DA általában a második-harmadik helyezett szokott lenni, és immáron többedszerre egy teljes államot, a Western Cape-t, ők szerezték meg. Befolyásuk igen nagy, feketék és fehérek vegyesen szavaznak rájuk. Gyakorlatilag mindenki őket választja, akinek van egy kis esze, nem szélsőséges és nem dől be az "ingyen áramot", a "ki az összes fehérrel" és hasonló szuper ajánlatoknak.

Az igazi meglepetés (vagy talán nem is az??) a legfrissebb párt, az alig 2 hónapja bejegyzett EFF (Economic Freedom Fighters) hirtelen szerzett 6 %-a. Vezetőjük az a fiatal Julius Malema akit nemrég zártaki az ANC-ből mert folyton problémát okozott mindenkinek (aztán miután kizárták hirtelen 16 milliós adótartozást találtak nála). Kampányában a bányászokra és az alacsony bérért dolgozókra hajtott, pont azokra, akik már nem segélyekből, hanem saját erőből próbálnak megélni. A parlamenti beiktatásukkor is kész műsort produkáltak, methogy piros munkásruhában jelentek meg. Ezzel kívánják azt üzenni, hogy ők a munkásokért és munkásokból vannak. Színük a piros (vörös), talán nem véletlenül... Ettől a párttól van a legnagyobb félnivalója mindenkinek. Most még az amerikaiak pénzelik őket, de csak azért, hogy megtörjék az ANC uralmát (valós tények) aztán viszont majd már túl erősek lesznek, és lesz nemulass. Egyrészt érdekes gazdasági elképzeléseik vannak másrészt a nagyfőnök egyik kedvenc dala, amit nagyközönség előtt többször is énekelt már annak ellenére, hogy betiltott dalról van szó, az "öld a búrt, öld a farmert" rigmusokkal rendelkezik... Jó kis perspektíva, nem???

eff red dress.jpg

 

A teljes dél-afrikai szavazástörténet itt található: http://en.wikipedia.org/wiki/Elections_in_South_Africa 

A teljes folyamat rövid és hivatalos összefoglalója itt van: http://www.southafrica.info/about/democracy/iec.htm#.U4BR-uBBvbX

A 2014-es történések és eredmények pedig itt olvashatóak: http://en.wikipedia.org/wiki/South_African_general_election,_2014

Szólj hozzá

választások hivatali Dél-Afrika