2014. ápr 24.

Ősz!

írta: Afrikaland
Ősz!

Itt van az ősz itt van újra, ráadásul André szerint hidegebb is, mint szokott lenni. A hideget érzem, köszönöm, éjjelente simán lehűl 10 fokig és reggel 6-ra sincs még olyan meleg, hogy az embernek kedve legyen az ágyából kikászálódni. Napközben azért szépen felmelegszik, 20-25 fokig is felfuthat a hőmérő, és ragyogóan süt a Nap, de amit érek vele, ha nappal az irodában vagyok, munkaidő előtt és után meg alapvetően minden hűvösebb és igen gyakran nyirkos?

A nyirkosság több tényezőből fakad. Az egyik, hogy még mindig simán elered az eső éjjelente, ami igen meglepő, mert a nagykönyv szerint áprilisban errefelé már nem nagyon kéne essen semmi sem. Pár környékbeli gazda szívja is a fogát emiatt, mert nem tudja betakarítani normálisan a terményeit. Kicsit off, de kiderült, hogy itt nagyüzemben fogyasztják a cirkot, és mind emberi, mint állati élelmezésre termesztik. Az, hogy seprűt is lehet belőle készíteni, teljesen mellékes, és Kroonstadba menet ott, ahol tavaly kukorica volt, most cirok vörösbarnállik, végelláthatatlan mennyiségben. 

A másik tényező, hogy a magas páratartalom éjjelente kicsapódik, olyannyira, hogy még ha nem is esik az eső, akkor is csepeg az eresz reggelente. Minden vizes, és ha elég korán megy ki az ember akkor komoly párás-ködös látvány fogadja. Nagyon szépen néz kiegyébként ahogy a reggeli gomolyagot megvilágítja a nap, olyan, mintha tejben úszna minden.

Amikor beköszöntött a hüvösebb idő, kutyáink a reggeli körútjuk után szügyig vizesen értek vissza és emiatt dideregtek egy darabig. Elég hamar rájöttek, hogy ez nem kellemes számukra, így most csak akkor mennek ki ha már "biztonságos" :) Astrix pl csak az orrát dugja ki amikor André felkel és az első cigijét kimegy elszívni, majd rögvest visszafekszik a helyére. Tessa pedig addig fekvőpozícióban marad amíg 7 után picivel el nem indulok munkába. Minél hűvösebb van, annál nehezebb a párnáról leparancsolni. Muszáj sajnos leimádkoznom a párnájáról, mert nappalra ki vannak zárva a szobából, biztonsági okokból. Egyszer hagytuk őket egész nap a szobában garázdálkodni, aztán estére a teljes ágyneműt le kellett cserélnünk és mivel aznap esett is az eső, a kanapék is saras tappancsnyomosak lettek. 

Most már éjjel-nappal zárva vannak az ablakaink, és az ajtókat is bejhajtjuk éjszaka, de éppen csak kutyarésnyire, hogy kiférjenek a dolgukat elvégezni. Andréval megegyeztünk abban, hogy ha 3 egymást követő éjszaka sem mennek ki pottyantani akkor onnantól zárni fogjuk az ajtókat. Már volt két ilyen éjszakánk egyébként, és teljesen megértem a dolgot, én is fáztam, nem csak ők :)

A hőmérséklet változással párhuzamosan a nappalok is jóval rövidebbek. Nyáron kicsivel 5 után már világos volt és 6-ra ragyogó napsütés kerekedett, most 6-kor kezd világos lenni és éppen 7 előtt jelennek meg az első napsugarak. Amint a Nap felbukkan, szerencsére rögtön megváltozik minden, mert még mindig nagyon erős és gyorsan felmelegíti amit csak tud. Otthoni szavakkal azt mondanám, hogy amolyan vénasszonyok nyara van, azzal a különbséggel, hogy itt ez nem pár napig tart, és éjjelente sokkal hidegebb kerekedik.  

Szigetelés nem lévén a ruhatárunk is változóban van, előkerültek a hosszú tréningnadrágok, pizsamák és a melegebb zoknik. André minap még pulcsi felvételére is vetemedett reggel, egészen furcsa látvány volt, mert ő aztán tényleg nem fázós alkat. Velem ellentétben, bár sokat javultam az utóbbi időben :)

Szinte egyenes következménye az ősznek, hogy a fél iroda meg van fázva, és szipog ezerrel. Nagyon idegesítő őket hallgatni, de egyben kicsit vicces is, hogy igazából komoly hideg nincs is, de már ennyien betegek. Majd ha még hidegebb lesz éjjel akkor megjelennek a komolyabb betegségek is pl tüdőgyulladás és társai. Influenza elleni oltást kínáló helyet már láttam, pont 28 fok volt aznap délután :) A szipogások ellenére egyesek számomra nyári ruhának tekintett cuccokban képesek megjelenni, nyitott szandálban, harisnya nélkül. Ha rájuk nézek kiráz a hideg, de aztán elég csak a szomszéd kollégára néznem aki meg fullos téli szettben ül és majd megpusztul a saját maga által teremtett melegben. 

A növényzeten egyértelmű a változás. A termények többsége aratásra érett, vagy már be is takarították. A fűfélék végeztek a magzással, a legtöbbjük félig elszáradt már. Nagyon sok fa és bokor megfakult vagy besárgult, de van amelyik már a leveleit is dobálja szépen. Az állatok is készülnek a télre, a kutyák látványosan és elég gyorsan felkapták magukra a hosszú bundájukat és a legelésző vadak is mintha zömökebbek lennének.

Persze nem fagyoskodunk, és ha kell akkor felveszünk egy polárfelsőt és elektromos melegítő egységeket is be tudunk üzemelni, extraként pedig a kutyák bármikor kaphatóak egy kis ölelgetésre :) Csak szerettem volna érzékeltetni, hogy itt már ŐSZ van!

Vöröslő levelek:

DSCF2835.jpg

Hulló levelek:

DSCF2838.jpg

Tessa alvópózban a párnán. Igen, a kanapén a párnán:

DSCF2829.jpg

Szólj hozzá

időjárás Johannesburg