2014. már 21.

Pistorius pere

írta: Afrikaland
Pistorius pere

Reggelente munkába menet a Jacaranda rádiót szoktam hallgatni. Az út jó esetben csak 10 percet vesz igénybe, de a reggeli fogalomban néha 40 percet is kénytelen vagyok ücsörögni mire beérek. Rádiót hallgatni tehát bőven van lehetőségem. Ezt a rádiót nagyon szeretem, jó zenék mennek rajta, de talán a legjobb benne számomra, hogy az angol mellett afrikaansul is beszélnek benne. Olyannyira, hogy a Jacaranda hivatalosan is kétnyelvű rádió, ahol szerencsére az afrikaanst sem hadarják, hanem teljesen érthetően, akcentus és mindenféle tájszólás nélkül beszélik. Mint minden rádióban, itt is sok a beszéd reggelente, szoktak lenni vicces megjegyzések, hírek, időjárás, játék, szóval a szokásos műsor-alkatrészek. A hatalmas média érdeklődés miatt a per első hetében minden nap P. peréről szólt a csevely, de aztán a második héten hétfőn reggel kijelentették, kezd a téma unalmas lenni, nem fognak rá több időt elvesztegetni a műsoridejükből, mint a szokásos hírfelolvasás. 

Pedig igazán érdekes dolgokat tudhattam meg, mint pl hányszor pislogott Pistorius, mit mondott ez meg az a tanú, ki sírt és ki nem, ki hányt előző nap és ki nem. Fontos dolgokat is mondtak, pl hogy a bizonyíték raktárban megsérült pár dolog, vagy hogy P. nehezen viselte a bizonyítékok felsorolását, vagy hogy korábban is volt már lövöldözős jelenete és hogy igenis nagyon jó lövő. Sőt, volt olyan nap is, amikor a rádiósok azzal viccelődtek, ne aggódjon senki, a 9-es kezdésre már reggel 6-kor odaértek az újságírók teljesen megtöltve a bíróság parkolóját. A napokban több áramkimaradás is volt, úgyhogy az áramszolgáltató bejelentette, minden tőle telhetőt megtesz a folyamatos áramszolgáltatásért legalább a per idejére. (Mert előtte meg utána a többi per nem érdekes, ugye...)

Nem terveztem bejegyzést írni erről a kérdésről, ami miatt mégis tollat akarom mondani tabletet ragadtam, az az a hír, miszerint P. a pere magas költségei miatt árulja a lakását. Nos, ezt teljesen meg is értem, mert itt az ügyvédek aranyárban dolgoznak. Az otthoni tarifát nem tudom, de itt egy tanonc órabére 1500 R, egy kezdő ügyvédé 2000 R, és innen csak felfelé változnak az óradíjak. Ez a mostani 21 Ft-os átváltás esetén is minimum 31.000 Ft/órát jelent tanoncok esetében, tehát ha azt vesszük, hogy P-nek 5 fős úgyvédi csapata van, az ország legjobb ügyvédjével és szakértőivel, akkor az óránkénti 20.000 Randos, vagyis 420.000 Fornintos költségek sem elképzelhetetlenek. Ez az összeg még akkor is sok, ha esetleg kap rá valami kedvezményt. 

Élő példa: a mi kötelező házassági szerződésünkért, ami 2 db ellenjegyzéssel ellátott papír állami regisztrációval, 1 db igazolás, hogy a szerződéseket aláírtuk és el lettek küldve regisztrációra, pár fénymásolás és kb 40 perc csevely a ügyvéddel 2500 Randunkba került Kroonstadban, ami azért nagyon sok tekintetben igen olcsó a fővároshoz képest. 

Azt se felejtsük, hogy bár P. igen szépen keresett sportolói karrierje során, a legtöbb szponzora elpártolt tőle az elmúlt időszakban. Vagyis lassan egy éve nincs bevétele, nem is sportol, csak gubbaszt, próbálja elkerülni a börtönt és hatalmas összegeket költ el óránként. 

Teljesen megértem tehát, hogy Pistorius eladja a lakását, valószínűleg nem sok maradt a bankszámláján az elmúlt hónapok perre készülése során. 

A kép a CNN oldaláról van.

140317072015-01-pistorius-0317-horizontal-gallery.jpg

Szólj hozzá

hivatali Pistorius