2014. már 13.

Vízumra fel!

írta: Afrikaland
Vízumra fel!

Szerintem háborús övezetbe könnyebb/gyorsabb hosszú távú netán munkát engedélyező vízumot szerezni mint ide, mert ott legalább értik, hogy tényleg tenni szeretnél valamit és nem csak a napot lopni a sarkon. Értem én, hogy Dél-Afrika védi a népét mindenféle betolakodóktól, volt már épp elég bajuk a betelepülők miatt, de azért a magasan képzett munkaerőt talán mégsem kellene kizárni. Tudom, most örülnöm kéne és repkednem a boldogságtól, hogy végre megkaptam a vízumomat, de sajnos az elmúlt fél év tétlensége és az a sok bosszúság amit ez okozott, pont úgy nullázza le a hurrá érzést mint ahogy a bankszámlámat. Persze, örülök, meg minden, de mégis, ha a vízum szót meghallom, görcsbe rándul a gyomrom.

Dél-Afrikába nem túl bonyolult Magyarországról bejutni, és még ingyen is van (szemben pl a török vagy egyiptomi instant turista vízummal), feltéve, ha csak 30 napra kívánkozik az ember a ide látogatni. Ez a 30 nap kicsiny hazánkra külön szabott határ, a legtöbb EU-s ország polgárai ugyanis alapból 60 vagy 90 napot kapnak. Magyaroknak tehát vízum nélkül 30 naponta ki kell lépni az országból, hogy aztán újra beléphessenek újabb 30 napra. Ez a taktika azonban nem folytatható évekig, mert mint nemrég kiderült, van egy vízum nélkül az országban eltöltött össz-nap-korlát is. Ez valami 400 nap számunkra, tehát vagy ennyi idő alatt kell a dolgainkat elrendezni vagy közben igényelni kell egy tartós vízumot vagy előhúzni a zsebből egy másik útlevelet, mint ahogy egy kollégám csinálta :)

A tartós, 30+ napra szóló vízumoknak több típusa is létezik. Ezek közül a visitor vízumról és a saját vízumomról vannak részletes tapasztalataim, illetve pár másikról szóbeli elmesélés útján szerzett információim. És persze vannak olyan vízum típusok is, amiket csak leírásban láttam, pl tanuló vízum, hiányszakma vízum pl repülőgép műszerészeknek, vagy egészségügyi ellátás idejére szóló vízum - na nem mintha bárkit is el tudnék képzelni hogy ide akar jönni gyógyulni rettentő sok pénzért. De persze ki tudja.

A legegyszerűbbnek látszó 30+ napos vízum a visitor visa, amit akár 90 napra is lehet kérni. Már akkor gyanús volt ez az egész vízumosdi, amikor első alkalommal jöttünk ide ki, és a magyar Dél-Afrikai Nagykövetség huszoniksz ezer forintért adott egy 35 (!!) napos vízumot. Aztán valamilyen megfontolásból a következő már 180 napra szólt, ami szintén érdekes. Nem tudom, hogy a cégünk hogyan intézte el, de elintézte, hogy két 90 napos vízumot egybe kapjunk meg. A visitor visa tulajdonosa akár dolgozhat is, ha kellően alátámasztja a dolgot, pl egy alapos meghívólevéllel valami zsíros cégtől. Ilyenkor az adott cég neve is rákerül a vízumra, és kizárólag csak a megadott helyen lehet dolgozni. Meghívólevél mindenképpen szükséges, ahogy egyéb más papírok is.  

Nem személyes tapasztalat, hogy az ún. intercompany, azaz leánycégek közötti munkaerő-transzfert támogatni hivatott vízum sem egyszerű. Annak tűnik, de nem az, mert nagyon hosszú az intézési ideje és amíg nincsen kész, addig a fogadó fél rizikót vállal a dolgozó alkalmazásával. Amikor először említettem az ittenieknek, hogy én bizony visszajövök akár velük akár nélkülük, rögtön rávágták, hogy rendben, várunk szeretettel, de a papírokat magamnak kell elintéznem mert a HR-nek elege van a Home Affairbe járkálni :) 

Hallomásból tudom, hogy a work permit és a business visa sem egy leányálom, hosszú hónapokat, akár egy évet is eltarthat, mire a papírokat kiállítják. Addig persze az üzleti terv ami a business vízumhoz kell, lehet, hogy már rég nem érvényes, vagy megváltozott a gazdasági környezet, vagy elindultak a riválisok... 

Az én vízumom az ún life partner visa with working rights, ami magyarul annyit tesz, hogy olyan élettársi vízum, amivel dolgozni is lehet. A hivatalos átfutási idő az 2 hónap, és minimum 2 évre adják meg. A nem hivatalos átfutási idő az pedig elképzelhetetlenül hosszú is lehet, akár többször 2 hónap. Ez igen kellemetlen, főleg, ha a delikvens dolgozni szeretne, és a munkahelyen várják is, hogy dolgozzon végre. Nekem sajnos nem volt szerencsém, a beadástól számítva "alig" 8 hónap telt el a rendesen kiállított vízum kézhezvételéig. Tavaly júliusban adtam be a papírokat, hogy majd amire kiérek szeptemberben, addigra meglegyen. A számításba két aprócska hiba csúszott, nem vettük figyelembe a Home Affairs ügyintézőinek sebességét sem precizitását. Mivel júniusban egy 5 hetes leállás volt a vízumok kiállításában (egy jobb és gyorsabb ügyfeldolgozást nyújtó programra tértek át, muhaha), a júliusban beadott igénylésem hosszú várólista végére került. A leállás miatt a feldolgozási idő nagyjából 4 hónapra ugrott, tehát október végefelé kellett volna megkapjam a vízumomat. November elején kaptam is egy értesítést az ügynökömtől, hogy kész a vízum, küldjem az útlevelemet pecsételésre. Amikor átvették a lepecsételt útlevelemet akkor derült ki, hogy a vízum rosszul lett kiállítva. Lejárati dátumnak ugyanis 2015 vége helyett 2013 végét írták be. Ennyit a precizitásról :) Ez persze nem jó, így még azon a héten beadtunk egy javítási igényt, és írtam egy panasz emailt is amit a Home Affairsnek továbbított az ügynökség. Egy hónap múlva, november utolsó napjaiban kaptuk a választ a részlegvezetőtől, hogy nem kell aggódni mert a javított vízum készen van, pár nap múlva átvehető a fokvárosi irodában. December elejétől egészen február közepéig kellett várnom arra, hogy "pár nap múlva megtalálják" a vízumomat a fokvárosi irodában. Ennyit a gyorsaságról :) És ez is csak az ügyvéd és a per szavak hatására történt. A részlegvezető nem kamuzott egyébként, mert a vízum maga november 29-ével lett kiállítva. Ami igen igen bosszantó mert hol a fenében porosodott a vízum majd 3 hónapig? 

 A vízumomhoz igen sok papírra volt szükség, majd 3 cm magas kupacot adtunk be. Ízelítőnek egy kis felsorolás:

  • eredeti erkölcsi bozonyítvány hitelesfordítással
  • születési anyakönyvi kivonat hiteles másolata hiteles fordítással
  • rendőrségen hitelesített nyilatkozat a kapcsolatról (nem házasok esetében)
  • közös albérlet vagy közös közüzemi számla vagy közös autóbiztosítás vagy közös bankszámla de a legjobb az összes együtt
  • házassági bizonyítvány (házastársak esetében)
  • fejenként minimum két levél családtagoktól, hogy egyetértenek és támogatják a kapcsolatot és az együtt élést (nem házasok esetében)
  • levél a dél-afrikai állampolgártól, hogy pénzügyileg és érzelmileg is támogatja a társát
  • orvosi igazolás és tüdőszűrő vizsgálat eredménye
  • bankszámlakivonatok
  • dél-afrikai fél utolsó 3 havi bérpapírja

Nem túl olcsó ezeket a papírokat beszerezni, mert mind a fordításért mind az orvosi vizsgálatokért, de leginkább ez utóbbiért tetemes összeget kell kifizetni. Mindezekre rakódik még vagy az ügynök díja vagy a sok sok Home Affairsbe tett látogatás utazási költsége. Merthogy személyesen vízumot intézni igen igen macerás, sok türelmet és végigücsörgöt napot, délelőttöt, délutánt jelent. Az ügynök bár drága, de elvégzi a piszkos munkát és megkímél több ősz hajszáltól amit az igen gyors és precíz ügyintézők okoznak a vízumra vágyóknak. 

Az én vízumomért 5500 Randot vagyis több, mint 100ezer Forintot fizettünk. Ez csak az ügynöki díj és a vízum díja, nincsenek benne a fordítások és orvosi vizsgálatok. Cserébe pontos lista jár a szükséges papírokról, valamint mindennapos Home Affairs látogatás és a nevemben kérdezgetés, hogy megjött-e már a vízum. Az egyes vízumtípusok ára és az ügynöki díjak összege változó, egy work visa díja 15ezer Rand is lehet akár. 

A 30 napos országból ki-be lépegetést szerencsére nem kell megjátszani érvényes vízum igénylési igazolással, elméletileg akár haza is lehet utazni közben. Vagyis nem büntet meg a határőr és nem csuk le a rendőr.Tudomásom szerint 1000 Rand körül van 1 darab szabálytalanul az országban töltött nap "díja" amit kilépéskor "számláznak" ki és muszáj kifizetni különben nem hagyhatod el az országot... Na de a vízummal a kezemben ez a veszély már nem fenyeget :)

És íme a várva várt dokumentum editált szépségében:

DSCF2579_1.jpg

Szólj hozzá

vízum hivatali