2014. már 04.

Banking

írta: Afrikaland
Banking

Dél-Afrikában a bankszektor meglehetősen fejlett és több olyan elemmel, szolgáltatással rendelkezik, amiket Magyarországon, de szerintem még Európában sem találunk meg. Az alább írtak személyes tapasztalaton alapulnak, és egyik bank sem tartott oktatást sem fizetett nekem díjat a reklámért. :)

Kezdjük a legelején: kifejezetten egyszerű bankszámlát nyitni. Helyi lakosoknak mindenképpen, mindössze egy érvényes lakcím igazolás (friss közüzemi számla vagy friss bérleti szerződés) és személyi kell hozzá. Külföldiek esetében ez annyival bonyolódik, hogy érvényes vízum szükségeltetik a lakcím mellé. Turista vízumot vagy 1-2 hónapig érvényes egyéb vízumot nem fogadnak el, mindenképpen a hosszú távú berendezkedésre utaló vízummal kell rendelkezni. 

A lakosság számára alapvetően kétféle bankszámla típus áll rendelkezésre. Az egyik a sima betéti számla + bankkártya + csekkfüzet kombinációja, a másik pedig a hitelkártyás számla. Ebben az esetben csekk nem jár. A sima számla esetében ha nem az alap konstrukciót választjuk, akkor lehet igényelni, hogy bizonyos összegig mínuszba mehessen a számla. Mindkét számlatípus esetében van pay-as-you-go és klasszikus x pénzfelvételt és x átutalást tartalmazó tarifa is. A pay-as-you-go esetében csak a ténylegesen lebonyolított tranzakciók után kell fizetni.

Mi az FNB - First National Bank - egyik betéti csomagját választottuk, havi 49 Randért. Választhattam volna egy nagyobb csomagot is, ahol kb 10% visszajár bizonyos vásárlások után, de ekkor a csomag 89 Randba került volna. A 49 Randért cserébe 6 saját automatás pénzfelvétel, korlátlan előre beállított megbízásos utalások és olcsóbb bankon kívüli utalások járnak.

A másik automatájából történő pénzfelvétel igen drága mulatság. Alaphangon 6-7 Randot kell érte fizetni (kb 140 Ft), plusz az összegnek megfelelően még (jó)pár Randot. Kifejezetten nagy pénzfelvét esetén akár 1500 Ft-ig is elszállhatnak a költségek alkalmanként. Ez a "kitüntetett figyelem" a versenytársak automatái ellen minden bankra jellemző, tehát tényleg nagyon meg kell gondolni, hogy hol és mikor és mennyi pénzt vesz fel az ember. A helyzetet azonban megkönnyíti, hogy a legtöbb bank szerződést kötött a komolyabb üzlethálózatokkal, hogy az ügyfelek a pénztáraknál fizetéskor ingyen készpénzhez juthatnak a számlájuk terhére. A bankoknak így kevesebb automatát kell telepíteni, az ügyfeleknek pedig könnyebb megfelelő "automatát" vadászni.

Amikor a számlámat nyitottuk, legnagyobb meglepetésemre az ügyintéző egy borítékot nyomott a kezembe, hogy akkor tessék, vegyem át a bankkártyámat. Mi?? Nos kérem, otthon ilyen nincs, de itt valamiért mégis van, hogy előre legyártanak kártyákat, amiket aztán a számlatulajdonos nevére regisztrálnak. A kártyát azonnal lehet használni POS vásárlásra és pénzfelvételre, igaz, internetes vásárlásra nem. Merthogy nincs rajta a nevem. De, pár hét múlva postázzák a névreszóló kártyát is a megadott címre. 

Nemcsak az előre gyártott kártya a profi, hanem a speciális automaták is nagyon klasszak. A hagyományos pénzkiadó automatákon felül ugyanis sok helyen olyan berendezések is vannak, amikkel mindenféle tranzakciókat lehet végrehajtani. Pl pénzt átutalni, számlakivonatot vagy hitelkivonatot nyomtatni, automatikus átutalásokat beállítani, stb. Ezek a készülékek nagyjából az online bankolás utcai változatai, mindössze egy kártya és PIN kell a használatukhoz. Felettébb praktikusak ezek a gépek, mert nem kell bemenni a bankba az ügyintézővel beszélni, nem kell hosszú sorokat kivárni és nyitvatartási időn kívül is lehet őket használni.

Ha mégis be akarunk menni a bank ügyfélterébe, a legtöbb esetben különleges ajtókon kell keresztülszenvedni magunkat. Ezek a bejárati kabinok úgy vannak megépítve, hogy ne lehessen olyan egyszerűen be- vagy kimenni. Két ajtó van ugyanis, amiből mindig csak az egyik nyitható, tehát pl befelé menet kinyitjuk a külső ajtót, belépünk egy telefonfülke méretű kabinba, aztán amikor a külső ajtó bezáródott akkor lehet csak a belsőt kinyitni. Egyszerre csak egy fő lehet az üvegkalitkában. Van, ahol irányonként csak 1-1, de van, ahol 2-1, vagy 2-2 ajtórendszer van. De olyan is van, hogy a biztonsági ajtók tárva nyitva vannak, vagy, hogy egyáltalán nincsen ilyen biztonsági berendezés. Igaz, ez felettébb ritka. Az viszont elég gyakori, hogy akár kifelé akár befelé simán felkenődök az üvegajtón mert a mögöttem lévő még nem záródott be, vagy mert jófej vagyok, nyitva tartom az ajtót a következőnek. Ilyenkor persze néznek nagy szemekkel, hogy miért nem zárom már be az ajtót, hogy a túlolalon tovább mehessek, mert ők is be szeretnének jutni :)

Praktikus kényelmi szolgáltatás az internetes számlanyitás illetve az előző számlák migrációja. Csak kérni kell és az új számlát vezető bank mindent elintéz a régi számlával kapcsolatban, pl átírattatja az automatikus levonásokat, átutaltatja a számlán lévő egyenleget, de még a régi számlához kapcsolódó személyi hitelt is kiváltja ha az ügyfél amúgy jogosult lenne személyi hitelre a bank szabályzata alapján.

További szimpatikus elem a fémpénzek beváltásának módja. Mindegyik bank apró műanyag zacskócskákat gyártatott, az oldalukon az érmetípusok és a kívánt mennyiség szépen felsorolva, pl 1 cent - 100 db. Ennek megfelelően kell az aprót bezacskózni, amit egy speciális mérlegen mér le az ügyintéző. A mérlegen külön gomb van mindegyik érmének amit megnyomva a mérleg pikk-pakk kiszámolja, hogy pontosan mennyi érmét tett rá a bankos az érzékelőre. Így viszonylag gyorsan és egyszerűen tudják a pénzt bevenni majd a szükséges mennyiségben kiadni. Aprópénz beváltása esetén nem adnak nagyobb címleteket, hanem a megfelelő összeget jóváírják a beváltó számláján. 

A legtöbb boltban és étteremben lehet kártyával fizetni, ahogy belépőket, benzint, autópályadíjat, és szinte mindent fizethetünk vele. A kártyahasználat lehetősége általában a bolt méretétől függ, sok kis bolt egyáltalán nem tart kártyaleolvasót. Olyan megoldást is láttam már hogy leolvasó nem, de komplett bankautomata az bezzeg volt a boltban. Persze az is gyakori, hogy a leolvasó elromlik, vagy nem elég erős a mobilinternet benne egy fizetés adatainak elrendezéséhez. Ilyenkor csak a kp-ban lehet fizetni.. vagy otthagyni az összes cuccot a pénztárnál :)

Természetesen mindegyik bank rendelkezik kellően biztonságos mobil és online bankolási lehetőségekkel is. És biztosan van még pár trükk amit nem vettem észre az itteni rendszerrel kapcsolatban, de amit eddig láttam, az igen figyelemre méltó. 

Szólj hozzá

bankszámla hivatali