2014. feb 11.

Kimberley's Big Hole

írta: Afrikaland
Kimberley's Big Hole

Február elsején délelőtt a kimberley-i Nagy Lyuk múzeumban jártunk. Minden elismerésem, nagyon profin összerakott és megtervezett látványosság, aki erre jár és teheti, nézze meg. 

A bemutató több részből áll. Először egy 20 perces filmet vetítenek, ami "élőben" elmeséli az első gyémánt megtalálásának körülményeit, majd az azóta eltelt időszak főbb mozzanatait. Kiderül például, hogy egy kisfiú kacsakövezés közben talált egy csilivili követ a folyóparton, amit odaadott egy átutazónak aki aztán kiderítette, hogy az bizony gyémánt. Az sem semmi információ, hogy az 1800-as évek végén amikor már régóta nem találtak semmit, és majdnem felhagytak az egész bányászattal a környéken, és egy geológus megpendítette, hogy szerinte tovább kéne ásni egy adott ponton és kőzetben, akkor alig valaki hitt csak neki. De az az alig pár ember akik hittek, és felvásárolták majdnem az összes, amúgy elég picike, pár m2-ekre vonatkozó bányászjogokat, azok pár évvel később a világ legmenőbbjei lettek. Ma az ő leszármazottaiké a világ gyémánt kereskedéseinek zöme, lásd De Beers Group.

A mozi után rögtön egy gyémántot is szimbolizáló acél felépítmény következik, ami kicsit belóg a nagy, fantasztikusan szép, türkiz színű vízzel feltelt gödör fölé. Közben a vezető jobbnál jobb dolgokat mesél, pl hogy amikor az I. Világháború után visszatértek bányászni az 1914-ben elhagyatott bányához, akkor már szinte teljesen megteltek az alagutak vízzel, amit nem tudtak kipumpálni - így fejeződött be a bányászat a több mint 1 km mélyre húzódó alagutakban. Ez az a víz ami most is szépen csillog a gödörben. A város a világon az elsők között kapott elektromos közvilágítást. Itt már akkor égők szórták a fényt, amikor Nagy-Britannia főbb városaiban még csak olajlámpások virítottak esténként.

Aztán stílusosan egy lifttel lemegyünk a föld alá, mintegy 5 méter mélyre, hogy a bányászati eszközöket, körülményeket is megnézhessük. Még egy stilizált, hang- és fényjelenséggel járó robbantást is bemutatnak. A föld alatti rész után a nagy kiállítóterem következik, Földtörténeti, várostörténeti, gyémánttörténeti és Dél-Afrika történeti részekkel. Nagyon klassz a felhozatal, annyira, hogy André szerint biztos nem helyiek találták ki mi és hogyan legyen a tablókon :) Egy elzárt szuperbiztonságos részben, ahol sajnos nem szabad fényképezni, gyémántokat is bemutatnak, felvonultatva a teljes színpalettát, csiszolási állapotokat és mindenféle eszközöket. A fő épületen kívül körbe pedig skanzen található különféle épületekkel, bárokkal, autókkal, eszközökkel. Nagyon érdekes látni a régi városképet.

A múzeum weblapja itt érhető el: http://thebighole.co.za

Extra mese1: Vendéglátóink emlétették, hogy nemrég a gödörbe zuhant egy kutya, amit hatalmas bátorsággal egy sziklamászó mentett ki, biztonsági köteleken ereszkedve alá a vízhez. 

Extra mese2: Azt pedig, hogy 'This is the asshole of the world and it has a huge hole to prove it', vagy 100-szor hallottam már :)

Az általam készített képeket az alábbi sorozatban lehet megcsodálni. Mindegyikhez illesztettem egy kis magyarázatot is. 

DSCF2408.jpgAz ipari jellegű fogadótér. Innen balra az információs pult és gyémántboltok. 

DSCF2410.jpgCsille alapú padok fáradtaknak. 

DSCF2411.jpgMég egy pár pad. Az ajtó mögött a kiállítóterem.

DSCF2413.jpgA bánya számokban, kőzetben és keresztmetszetben. Az alsó 'solid blue ground' ami miatt majdnem feladták, de aztán meghozta nekik a kasszasikert. 

DSCF2417.jpgThe Big Hole

DSCF2419.jpgÉn és a nagy kékség. A háttérben jobbra lévő toronyépület egy ma is működő gyémántosztályozó. 

DSCF2420.jpgRégi bányászház eszközökkel. 

DSCF2424.jpgÍgy hordták a köveket a felszín alatt.

DSCF2425.jpgBányászalagút.

DSCF2435.jpgKarátbab a mérlegben. Innen jön a karát kifejezés.

DSCF2436.jpgCsiszoltsági fokozatok és típusok.

DSCF2442.jpgBánya keresztmetszet makett. Lett volna még hova ásni...

DSCF2450.jpgGyémánt a kimberlitben. Fényképről készült kép, ezt látták a szerencsés bányászok.

DSCF2454.jpgRázó és zúzópad. XL-es méretű.

DSCF2457.jpgA nagy lyukat lefedő bányászati jogok térképe. Sok kis terület ami egyeseknek az életet és a gazdagságot, másoknak csak a halált jelentette.

DSCF2461.jpgRégi villamos. 

DSCF2463.jpgMa is működő panzió. 

DSCF2469.jpgKorabeli ár bábukkal, zenével. 

DSCF2470.jpgKőből és sárból tapasztott ház. Szegények és munkások lakták. 

DSCF2472.jpgTávirda. Sok szép antik írógép van benne. 

DSCF2473.jpgŐsi vezetékes mosdók. A modern csapok mellett a dobozféleség a régi csap, aminek az oldalán lévő kallantyúval kellett pumpálni a vizet.

DSCF2478.jpgTér részlet.

DSCF2480.jpgEgy oldtimer a sok közül.

DSCF2490.jpgFérfi ruhakiegészítők.

DSCF2493.jpgPazar étkészlet. Nemcsak az egyes darabok nyele hanem pl a kés kenő/vágó része is díszes.

DSCF2496.jpgLovas kellékek.  

Szólj hozzá

must see Kimberley Big Hole