2014. feb 07.

TV

írta: Afrikaland
TV

Akárhol jártam eddig, mindig volt legalább egy TV. Boltban, bankban, postán, stb az adott hely reklámjait sugározzák, esetleg fontos híreket, sportműsorokat adnak. A házak/lakások/sátrak/kunyhók/sárfészkek legtöbbjében szintén van TV. A TV-nek itt sokkal fontosabb szerepe van, mint nálunk, abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy sokan messze laknak a városoktól, és nem jut el hozzájuk semmilyen újság, vagy csak simán nincs is pénzük rá. Persze fontos zajforrás is :) Ez az internet megjelenésvel sem változott sokat, mert bár terjed az okostelefon, azon leginkább csak a Facebook fut.

Alapjáraton csak 3 állami csatornát meg egy kereskedelmit lehet fogni. Ehhez nem kell semmi extra csak egy antenna, de az a 4 csatorna nem ad semmi különleges szolgáltatást és mit mondjak, az állami adók itt sem a legizgalmasabbak. Bonyolultabb, érdekesebb adás szatellitről vagy mobilinterneten érkezik, kábel TV alig található. Nincs az a szolgáltató aki a zsúfolt városokon kívül lefektetné a kábeleket és persze a városokban is komoly a veszély, hogy egy éjszaka alatt kiássák a vezetékeket és huss a teljes telepítésnek. Megjegyzem, ugyanez van a telefonokkal, nagyon sok helyen a szolgáltató nem pótolja a zsinórt ha ellopják az oszlopokról. Vegyen magának szépen mindenki mobiltelefont és mobilinternetet :)

TV adók fogására gyakorlatilag csak egy opció van, ez pedig a Dstv. Minden szolgáltató őket árulja és telepíti, vagy hogy egészen pontos legyek, minden településen van szerződött partnerük. Elvileg van még egy másik cég a Dstv-n kívül, de szinte alig valaki hallott róla, nemrég kezdtek csak el terjeszkedni. A Dstv-nél 29 Randnál kezdődik egy havi előfizetés, de abban szinte semmi nézhető nincsen csak hírcsatornák, a királyi 3-on felül még alig pár hasonlóan tartalmas csatorna. A teljes paletta 625 Randért érhető el (15600 Ft), amihez lehet kiegészítő csomagokat venni mint pl indiai csomag, portugál csomag (280 R). Persze dekóderre is szükség van, a legegyszerűbb az 400 R (10.000 Ft), a legprofibb pedig 2500 R (62.500Ft). A műholdvevő antenna az előfizetéshez jár ha valakinek még nincsen, és bár nem kell érte fizetni semmit, vissza se kell adni.

A legnagyobb csomagban az összes létező csatorna benne van (kievéve az extra indiai és portugál adókat), hírek, filmek, sorozatok, rádió és zenecsatornák minden mennyiségben és minőségben nézhetők és hallgathatók. A legsimább dekóderrel is lehet adásra programozni, ilyenkor a tv magától átvált a kiválasztott csatornára a megfelelő időpontban. 

Érdekességek:

A nagy távolságok miatt nem lehet mindenhol mindegyik rádióadót fogni. Természetesen ezen a problémán is segít a Dstv, nagyon sok adó közül lehet választani. Ha pedig valaki csak zenét szeretne hallgatni, 100 különféle csatornából választhat. A zenét a DMX szolgáltatja, minden igényt kielégítő módon és minőségben.

Itt komoly hagyománya van a sportcsatornák nézésének. Hétvégente a fél ország a TV előtt ül, hogy kedvenc rögbi/foci/krikett/stb csapatát láthassa. Ha pedig épp nincs egyik meccs sem, akkor tenisz, golf, külföldi ligák, mindenféle mérkőzések hada közül lehet választani. A legmenőbb sportcsatornákat angolul, afrikaansul és a legnépesebb fekete nyelven is sugározzák. Ugyan az a műsor, csak más a kommentátor.

Sok településen nincs elérhető közelségben az adott egyén vallásának megfelelő pap. Mily meglepő, erre is csak a Dstv-n keresztül van megoldás, ugyanis majdnem az összes vallás és irányzat saját tv csatornát tart fenn, amin keresztül híreket, zenét és persze a megfelelő napon a megfelelő időben misét sugároznak.  

Még nem derítettem fel, de tuti van tévés doki és iskola is :)

A Dstv mellett a DVD kölcsönzés is nagy divat, alig van olyan falu akarommondani körzet ahol ne lenne ilyen lehetőség.

Természetesen nekünk is van TV-nk, valami hatalmas képrenyős csoda/rettenet. Én nem vagyok egy nagy TV rajongó, ellenben a zenecsatornákat néha be szoktam kapcsolni. A nagy képernyő egyébként igen praktikus, mert nagyon sok port szippant magához, igazán könnyű így takarítanom :)  

Szólj hozzá

TV