2014. jan 27.

Cradle of Humankind

írta: Afrikaland
Cradle of Humankind

Január 2-án a nagy nyári melegben egy kis kultúrprogramra vágytunk, így közös döntés alapján elmentünk a Cradle of Humankind-ba. Az egész egy hatalmas, szinte megyényi terület, sok sok barlanggal, és fontos lelőhellyel. Azért kapta az Emberiség Bölcsője nevet is, mert nagyon sok nagyon fontos ősemberleletet találtak itt az elmúlt mintegy 50-60 évben. A csontok iránt érdeklődők számára két látogatóközpontot építettek, más-más profillal és részben átfedő kiállítással. Természetesen sok más program is elérhető a területen, magánkiállítások, más barlangok, állatos farmok, növénykiállítások formájában. Mindenkinek szeretettel ajánlom a vidéket, nagyon szép, barátságos és kifejezetten tanulságos végigmenni rajta és a programokon. http://www.gauteng.net/cradleofhumankind 

Az egyik hivatalos csontos-ősemberes helyszín a Sterkfontein barlang, ahol a majd 1 órás barlangtúrán megtekinthető a terület egyik legfontosabb barlangja. Itt egy elzárt szegletben még ma is folynak az ásatások, ahol immáron 50 éve fogpiszkálóval és babaecsettel haladnak előre a brecciában. Tavaly novemberben is találtak új csontokat a tudósok az archeológus társadalom nagy örömére. A barlangtúrára várakozóknak egy nagyon szép, jól magyarázó, bőséges kiállítást raktak össze. 8 sornyi anyagot készítettek, melyből az első a Föld, a második a mészkő keletkezését, a harmadik a csontok megmaradását magyarázza el. Szuper animációk és magyarázatok segítik az egész megértését. A többi vitrin csontokat, fejlődési folyamatok magyarázatát, kőeszközöket, koponyarészleteket tartalmaz. A barlangban a mészkővel, a cseppkőképződéssel és a barlang kialakulásával kezdünk, majd ahogy haladunk lefelé, a túravezető a leletek bekerülését és megtalálását is elmagyarázza. Van egy kis kúszó-mászó rész is a túrában, a végére kellemesen elfárad mindeki. Bár sok barlangban voltam már, ez is nagyon tetszett, és a tudat, hogy itt izgalmas öreg csontokat találtak, csak fokozza az élményt :)


A másik helyszín Maropeng, ahol egy komoly kiállítókomplexumot építettek. Nagyon modern, interaktív, jól megszervezett kiállítás ez is. Már rögtön az elején jópofa megoldással találkozunk, egy csigafolyosón haladva a földre festve, a falon aprócska stilizált illusztrációkkal érzékeltetik a Föld kialakulásának időtávlatait, hogy mi mennyi ideig tartott. Utána jön talán az egyik legjobb rész, kishajóra szállva csónakázás közben mutatják be a 4 fő elemet. A nézelődős-olvasós kiállítás ezután kezdődik csak. Egy kis genetika, egy kis kihalt állatok, egy kis törzsfejlődés, jó sok embertörténet és emberiség kialakulás, valamint részletes elemzése annak, hogy miért is lettek őseink olyan sikeresek sorakoznak egymás mellett. 

 

Szólj hozzá

must see Cradle of Humankind