2013. nov 06.

Johannesburg az vajon mi?

írta: Afrikaland
Johannesburg az vajon mi?

Dél-Afrikában sok sok kiváló tankönyvi példát lehet találni a városok kialakulására, fejlődésére, de akár hanyatlására is. Kezdetben mindehol vala a nagy pusztaság, majd megjelentek az emberek. Ahol a gazdasági érdekek úgy alakultak, a kis települések nagyobb városokká, milliós halmazokká váltak. Sok sok példa van az egyes fő "indokokra", pl bányászat, főutak kereszteződése, tengeri kikötők, szövetségi központok, stb. Pár évvel ezelőttig egyértelmű volt az egyes települések hierarchiában betöltött pozíciója, ha rákérdeztél egy településre, hogy ez város e vagy falu, akkor nagyjából értelmes választ kaphattál. Ma azonban ez már egyáltalán nincs így, hiába kérdezek akárkit, hogy pl Midrand ahol élünk város-e, a válasz elképesztő és kicsit zavaros is. 

Történt ugyanis, hogy egy igen alapos közigazgatási átszervezés következtében a településeket, legyenek azok városok, fővárosok (Dél-Afrikának kapásból 3 fővárosa is van) vagy falvak, ún. municipality-kba szervezték. Három különbözö szintje lehet a municipalityknek (lásd link lentebb). Általában nagy kiterjedésű területeket fednek le, közös igazgatással, rendőrséggel, miegymással. Persze a korábbi települések nevei megmaradtak, nem törölték le őket a föld színéről. Az egészből annyit érzékel az ember, ha nem ügyintézni szeretne, hogy az utak mentén nemcsak településnév-táblák vannak, hanem, mint otthon a megyehatároknál, municipality határ táblák is vannak. 

Tehát, ha valaki felteszi azt a kérdést, hogy ahol élünk, Midrand, az város-e, a hivatalos válasz az, hogy nem, hanem az Ekurhuleni Municipality tagja. Ide tartozik még East Rand, Germiston, Kempton Park, Benoni is. Előtte Midrand is külön város volt, de pl sok olyan települési egység van, amik a közigazgatási átszervezés óta rengeteget fejlödtek, akár megduplázták a népességüket, és ma már simán városi rangot kéne kapjanak, ha nem lenne egy nagyobb egység ami a városi státuszt meghatározó funkciókat birtokolja. Jó példa erre Centurion, amire én kapásból azt mondanám, hogy Pretoria szatellitvárosa, de nem, mert Tshwane tagja, ami magába foglalja Pretoriát, Centuriont és még másik két egységet.

Kicsit káoszos: 

http://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_municipalities_in_Gauteng

Az egyes részeken belül kisebb egységek is vannak, azt mondanám, kerületek. Midrandban van Carlswald, Halfway House, Halfway Gardens, Glen Austin, Noordwyk, Randjespark, Ebony Park, Kyalami, stb. Ezeknek is mind külön táblák vannak kirakva. Több egység a korábban ott lévő farm vagy az eredendően ott lévő település nevét kapta meg. A farmos vagy a friss elvelezés különösen igaz az új fejlesztésű lakókomplexumokra. Ahol azelőtt laktunk, Heuwelsig, mellette Heuweloord, meg Reeds, meg Wierda Park és sorolhatnám, mind Centurion részei. Ami ugye Tshwane ami meg magába foglalja Pretoriát is.

Tehát, jogos a kérdés, hogy Johannesburg az vajon mi? Az attól függ! Mert lehet Johannesburg CBD vagyis egy kerület, Johannesburg a város a CBD-vel és a többi kerülettel, Johannesburg a municipality Sowetoval és más besorolt egységekkel, vagy Johannesburg hatalmas halmaza, ami szinte összenőtt Pretoriával. 

És én hol lakom? Olifantsfontein Road < Glen Austin < Midrand < Ekurhuleni < Johannesburg < Gauteng < South Africa. Jó, nem? :)

Szólj hozzá

városszerkezet Dél-Afrika Johannesburg Midrand