2013. nov 01.

Internethelyzet - előfizetések

írta: Afrikaland
Internethelyzet - előfizetések

Az utóbbi napokban internet előfizetéseket nézegettünk, mert szeretnénk a mostani feltöltős mobilnetet valami olcsóbbra, talán kicsit gyorsabbra de mindenképpen nagyobb adatracsomagra váltani. A legutolsó feltöltés amit vettem, pár nap múlva jár le, 1GB-ért fizettem akciósan 150 Randot, vagyis olyan 3750 Ft-ot. Nem akciósan ez a mennyiség 250R lesz, a jelerősség nem stabil, az 1GB pedig elég sovány. Hogy kitartson 1 hónapig, napra beosztva használtam fel, 30-35 MB-onként :) Tehát mindenképpen keresnünk kell valami nagyobb és olcsóbb csomagot. 

A helyzet elég elkeserítő. Kezdjük ott, hogy az országban jellemzően nincs kábelnetes szolgáltatás, maximum ott, ahol van vonalas telefon. De mivel a kábellopás itt is nagy divat, egyre kevesebb helyen van vonalas telefon, pláne a farmos területeken - az ellopott kábeleket csak 2-3-szor telepítik vissza, utána pedig már nem. Ha mégis lenne olyan szerencsénk, hogy lenne vonalas telefonunk, akkor egy 10GB-s csomag 400R, korlátlan pedig 514R (kb 13.000 Ft). Azért baj, hogy nálunk nincs kábelnetre lehetőség, mert a mobilos net sajnos nagyon ingadozik, van, hogy nem tudok Skypeolni mert folyton megszakad az adás. 

Alapvetően tehát csak mobilinternetben gondolkozhatunk. Több szolgáltató is rendelkezésünkre áll, az árak eléggé szórnak. Itt most nagy divat az éjjeli internetet külön számolni, és azt olcsóbban vagy ingyen adni. Tehát pl egy 1+1 GB-os csomag az nem egyenlő 2 bármikor felhasználható GB-al, hanem 1GB nappal és 1GB éjjel, vagyis 11 és reggel 5 között, vagy 1GB a szerződött összeg és 1GB az ajándék pár hónapig. Kicsit nehéz emiatt összehasonlítani az árakat, de ha abból indulunk ki, hogy milyen igényeink vannak, viszonylag könnyen megtalálható a megfelelő csomag. 

Mit is keresünk? Előfizetéses szerződést, melyhez adnak routert, és legalább 3GB adatot. Három szolgáltatót néztünk meg. A Vodacom-ot kizártuk, mert itt elég gyenge a jelerősség és viszonylag drágák is. 

  • Cell C: a legdrágább szolgáltató amit találtam, routert nem is ad csak USB-t, 2GB-ot 120R-ért. Ugyanez a szolgáltató ha csak simkártyával vennénk tőlük a netet, 2GB nappali és 3GB éjjeli adatot ad 100R-ért. Az éjjeli lehetőség csak január végéig érvényes. A csomag neve Hero Deal...
  • MTN: egy fokkal olcsóbb, de még mindig nem az igazi. 24 hónapos szerződéssel, max 8 felhasználós routerrel, 3GB szerződött és 2GB ajándék adattal 290R. Azt nem tudom, hogy az ajándék adat meddig jár. Router nélkül 250R lenne ugyanez a tartalom.
  • Telkom: íme a nyertes! 24 hónapos szerződés, max 8 felhasználós router, 3GB nappali és 3GB éjjeli forgalom 149R havonta. Router nélkül csak 120R lenne egy hónapra, LTE-vel és csak USB stickkel 180R. A 3GB éjjeli adatra mint valami tartalékra tekintünk. Ebben az időben mi leginkább aludni szoktunk, de ha esetleg mégis szeretnénk le- vagy feltölteni valami nagyobb csomagot akkor szabad az út a nappali mennyiség veszélyeztetése nélkül. 

Azt azért halkan megjegyzem, hogy Budapesten 180R körüli összeget fizetek a korlátlan, nagyon erős és nagyon stabil kábelnetemért... A routeremet pedig alig pár 1000 Ft-ért vettem. 

Szólj hozzá

internet hivatali Dél-Afrika