2013. okt 30.

Szevasz tavasz!

írta: Afrikaland
Szevasz tavasz!

Itt a tavasz, a szépséges tavasz, a szép színű, esős, buja tavasz! 

A korábban panaszolt száraz levegő már sehol sincsen, szép fokozatosan sűrűsödnek az esős napok. Van zivataros gyors eső, hidegfrontos, napokig tartó eső, nappali eső, éjjeli eső. Mint a Gombóc Artúrban, csak csoki helyett esővel :) A múlt héten volt az eső decent rain, másfél napig mintha dézsából öntötték volna, szakadatlanul csak esett és esett. Jó hűvös is volt hozzá. Előtte való héten párszor esett csak, azelőtt alig, most meg szinte minden nap. Ez így is marad majd itt Johannesburg környékén, egészen nyár végéig, egyre melegebb kiadásban. 

Az eső hatására beindult a növényzet. Igazából már előtte is rügyeztek, bimbóztak, egyes fák és bokrok még levelet is hajtottak. Megfejthetetlen, hogy miből vették az energiát a növények hozzá, mert legutóbb hónapokkal ezelőtt, májusban esett. És mégis, már jóval az eső előtt beindult a természet. Most már szinte mindegyik fa, bokor vagy fű harsányzöld levélzettel, vagy levelek nélkül, de komplett virágzatban pompázik. Rikító korallok, mély sárgák, pompás sötétlilák, pirosak, rózsaszínek, fehérek, kékek mindenütt. Az eukaliptuszok, és ahol vannak, a fenyők, amik a tél talán egyetlen zöldjét adták, háttérbe szorultak, és olyan fakónak tűnnek a friss levelű társaik mellett, hogy az ember azt hinné, betegek. A fű is kezd erőre kapni, alig van már sárga frissfű mentes terület. 

Az állatok sem pihennek. Lassan a legtöbb madár a fészkén ül, vagy már eteti az utódokat. Már alig-alig látni fészeképítőket, többségbe kerültek a táplálékhordók. Az emlősök ellési szezonja is elkezdődött. Bár a mezögazdasági állatok a kedvező időjárás miatt nincsenek rászorítva a tavaszi szaporodásra, ez a fő időszakuk nekik is. Egyre több borjút, kiscsikót látni az utak mentén legelészve, legyen az szarvasmarha vagy antilop, zebra vagy ló. A birkák nagyja hetekkel ezelőtt befejezte, a kisbárányok zöme sült-érett méretű már. Múlt héten felbukkantak az első cserebogarak, és most, hogy leesett az első nagy eső, a termeszek is rajzanak helyenként. Gyönyörü dupla szárnyuk csak úgy csillog a napfényben, mely szinte azonnal leesik róluk ha nekirepülnek valaminek. Mindezt a kutyák, madarak és egyéb őket fogyasztó állatok legnagyobb örömére, fehérjedús terülj-terülj-asztalkámként futkosnak a földön a fűben. 

A mezőgazdaság növény részlegén is felpezsdült az élet, szántanak, vetnek, aratnak, palántáznak attól függően, ki mivel foglalozik. Újra terem az eper, már nem csak hűtőházban érlelt paradicsomot lehet kapni, és a saláta is frissebb mint szokott lenni. Érdekes, hogy van, akinél már érik a görögdinnye, és elvileg barack és szőlő is lesz nemsokára. De azt majd csak nyáron. 

Mindezek mellett egyre hosszabbak és melegebbek a nappalok. Már nem 5-kor hanem bőven 6 után sötétedik, és amikor André fél6-kor felkel, már nincs vaksötét. Éjjel sem nagyon hűl 15 fok alá. Nappal volt már 35 fok is, de 15 is, minden csak az eső és az azt generáló frontok függvénye. 

Ahogy haladunk a nyár felé, úgy lesznek még melegebbek és még hosszabbak a nappalok, és nő meg az esélye az esőknek ott, ahol eddig még nem esett. Egész szép a tavasz itt is, és kár, hogy ilyen rövid. 

Más vidékeken is ugyanezek a folyamatok és lépések, de vagy sokkal gyorsabban, vagy alig észrevehető tél-nyár átmenettel zajlik az egész. 

Szólj hozzá

tavasz időjárás Dél-Afrika