2013. okt 25.

A dél-afrikai egészségbiztosítás mint olyan

írta: Afrikaland
A dél-afrikai egészségbiztosítás mint olyan

André szerint, az állami kórházakból 10 bejutott betegből átlag 8 nem jön ki élve. Ebbe beletartoznak azok is, akik bár túlélik, de pl olyan fertőzést kapnak, hogy belehalnak később. Én magam is több történetet hallottam a kollégáktól, sőt, odáig megyek, hogy szinte mindenkinek van közeli ismerőse, aki rossz kezelés miatt halt meg, közkórházban. Például valakiről azt hitték, hogy AIDS-es, elkezdték bombázni a szervezetét mindenféle erős gyógyszerrel, majd kiderült, hogy mégsem az, erre hirtelen abbahagyták a kezelést, amibe belerokkant a szervezete és valami egyszerű nyavajától meghalt. Hallottam ugyanezt a történetet TBC-vel és tüdőgyulladással is. És mindezért természetesen fizetni is kellett... Nem valami praktikus tehát biztosítás nélkül élni, ha a túlélési esélyeket vesszük figyelembe.

Itt nincs olyan, mint otthon, hogy állami biztosítás, potom minimum 6-7000 Ft-ért (300 Rand) havonta, itt mindenkinek magának kell gondoskodni erről. Nagyon jól szervezett és kialakított rendszeről van szó, több biztosítóval, sok sok magánkórházzal, klinikákkal, de az árak, a csomagok és az azokhoz tartozó szolgáltatás, vagy ahogy itt hívják, benefit, elég (el)rettentőek.

Nézzük például az ország második legelterjedtebb hálózatát, a Fedhealth-et. Mindegyik államban van szerződött kórháza, a sűrűn lakott területeken több, egyes államokban viszont alig pár intézmény. A csomagok ára 1 főszemélyre vonatkozik, amihez lehet további személyeket és gyerekeket is csatolni, külön összegért persze. 7 csomag közül lehet náluk választani, havi 880 Randtól (ami 22.000 Ft, plusz egy fő 660 R, plusz egy gyerek 300 R) 4070 Randig (ami 101.000 Ft, plusz egy fő 3465 R, plusz egy gyerek 1220 R). Mindegyik csomag tartalmaz ingyenes baleseti mentős szállítást, korlátlan kórházi ellátást (a műtétet és a gyógyszereket nem feltétlenül), kórházi kezelés utáni max 30 napig járó kezelést és 7 napra való hazavihetős gyógyszercsomagot, MRI és CT vizsgálatokat, törések és zúzódások kezelését, valamint szerződött partnerek széles skáláját, továbbá évente 1 influenza oltást, 3 évente 1 nőgyógyászati rákszűrést, 5 évente 1 koleszterinvizsgálatot és évente 1 szabad orvoslátogatást, értsd, ha nem vagy beteg de mégis dumcsizni szeretnél. Még a legolcsóbb csomagnak is része a korlátlan HIV kezelés. Ez így nem is hangzik rosszul, egészen addig amíg a sorok mögé nem nézünk. Akkor viszont lehangoló. 

Tegyük fel, fogamzásgátló tablettákra van szükségem. Ezek a tabletták, ahogy mindenhol máshol is, itt is aranyárban vannak. Az a csomag, ahol már ingyen felírják, és a gyógyszert is ingyen kapom, az a negyedik csomag, havi 1700 Randért (42.500 Ft). De ugye, nem csak ezért mennek a nők nőgyógyászhoz, évente egyszer illene rákszűrni, márpedig csak 3 évente jár 1 ingyenes szűrés. Vagy például, szülés előtti vizsgálatokat, 2 darab 2D-s szűrést, szintén az 1700-as csomagban említik először. De visszatérve a rákszűrésre, mammográfia csak 50 és 70 éves kor között jár, méhnyakrák szűrés pedig 21 és 65 év között.

Gyerekek vakcinázása már a legolcsóbb csomagban is benne van (a szüléshez kapcsolódó vizsgálatok azok ugyebár nem). Nagyon szép és teljes lista, otthon is megirigyelhetné bárki. Az a csomag ami az évi 1 ingyenes influenza oltáson felül mást is említ felnőtteknek, pl a pneumococcus oltást, az 2350-be kerül (59.000 Ft). 

Szemlencse beültetése havi 1670-os csomagtól, de ha a lencse többe kerül, mint 2500 R, akkor az a feletti összeget ki kell fizetni. Nagyobb csomagban, drágább lencse is kapható.

Onkológiai kezelések... már a 880-as csomag is említi, hogy téríti az állami kórházakban történt kezelést, de a gyógyszereket nem. A harmadik csomag, 1260-ért már jobban támogat, 190.000 R-ig évente a kezelést speciális klinikán, de a gyógyszereket tovabbra sem... Havonta minimum 2350-et kell fizetni ahhoz, hogy évi 132.500-ig térítsék a speciális gyógyszereket is.

Folytathatnám a felsorolást a különféle inplantátumokkal, fogászati kezelésekkel, krónikus betegségek kezelésével, vagy akár szervátültetéssel is. De nem teszem, nem érdemes. A lényeg, hogy itt betegnek lenni elég veszélyes és még biztosítással is költséges dolog. Ha pedig nem szeretnénk közkórházban meghalni, akkor mindenképpen biztosítást kell kötni. Természetesen akármilyen vizsgálatot elvégztethet az ember, ha ki tudja fizetni. Az ár a kórház minőségétől is függ, piaci alapú, de ahogy az elején is említettem, vannak helyek, ahova öngyilkosság bemenni. 

Csak hogy a fenti árak az itteni szokásos fizetésekhez képést a helyükre kerüljenek, a minimálbér 3000 R körül van, egy pénztáros 4000-t is kaphat, egy adminisztrátor 10.000-t. Vagyis, az emberek többségének nincs olyan finomságokra, mint hogy egészségbiztosítás az élelmiszerek, a lakhatás, az áram, a közlekedés kifizetése után pénze. Nemcsak saját magukra, de a gyerekükre sincs!

Összegzés? Talán itt még inkább érvényes, hogy ne legyél beteg. Ha mégis, akkor meg legyen pénzed, sok sok pénzed! 

Eszembe jut a L'art pour L'art társulat kedvenc kifejezése: Noooooormális???

Szólj hozzá

egészségbiztosítás hivatali Dél-Afrika