2013. okt 24.

A ház, ahol élünk

írta: Afrikaland
A ház, ahol élünk

A ház, ahol most élünk, és ha nem történik valami nagy baj, akkor élni fogunk még jó sokáig, Midrandban van. Midrand pedig Johannesburg és Pretoria között félúton, a pontos cím pedig Midrand, 28 Olifantsfontein road. Érdemes ráguglizni, hogy milyen a környék, egészen meglepő. Az N1-es autópálya É/D irányban szeli keresztül Midrandot. A pálya nyugati oldalán apróbb telkes, sorházas, sűrűn épített lakó- és irodaövezet található, bevásárlóegységekkel, iskolákkal, de itt van pl a Vodacom főhadiszállása is. A keleti oldalon, ahol a vasút, a Gautrain is fut, a pálya mellett ipari jellegű csarnokokkal, különféle cégek központjaival, pl Andréék is itt vannak, autókereskedésekkel, a régi főúttal, majd azon túl is csendes, nyugodt, farmosabb jellegű vidékként terül el. Ez Glen Austin. 

Ha valakinek azt mondod, hogy Glen Austinban élsz, és tudja, hogy az hol van, akkor rögtön azt is tudja, hogy nem egy zsúfolt komplexumban laksz (mint pl az előző helyünk Heuwelsig volt), hanem inkább füves, fás, egymástól távolabb lévő épületekben. Jellemzőek a hatalmas telkek, gondolom régebbi farmok régesrég felszabdalt és eladott maradványai. Az épületek többsége szemmel láthatóan nem új fejlesztés eredménye, hanem régebbi, kis-, közepes- vagy nagybirtoki épület. Van itt kutyaiskola, faiskola, virágnevelde, állatorvosi klinika, pár lótartó, de láttam teheneket és birkákat is még régebben. Tőlünk északra laza építésű, nem zsúfolt és ezért drága komplexumok vannak, pl egy retirement park, ahol 50 év alatt nem költözhet be senki, vagy pl az, ahol akármelyik lakos tarthat lovat. Tőlünk délebbre pedig kis/magánrepülős reptér, a Grand Central. Tágas, na.

Maga a telek, ahol mi is lakunk, Glen Austin-i viszonylatban közepes méretű. Akkora ház van (volt) rajta, hogy a jelenlegi tulajdonosok 6 lakóegységet alakítottak ki belőle. Ebből kettő 2 szobás, a többi pedig 1-1 szobás. Mindegyikhez tartozik egy fürdő, egy konyha és egy nappaliféleség. Éppen a napokban alakitanak ki még egy lakrészt egy különálló házban, talán fészer vagy munkáslak lehetett régen. Közös használatra van egy szépen karbantartott, úszásra alkalmas medence, egy náddal fedett, egyik oldalán nyitott ún. lapa, alatta/benne padokkal és pingpongasztallal, mellette van egy nem túl profin épített de kiválóan működő grill alkalmatosság, és egy játszós fa mászóka is. Az L alakban elterülő épület szinte alig látszik az utcáról, mert eltakarja a kerítés és a telek bejáratánál lévő bolt. 

A tulajdonosok fő profilja bonsaiok nevelése és eladása. Ennek az összes lépése a telken zajlik, kezdve a csemeték megerősítésétől a metszésen át az eladásig. Erre szolgál a bolti épület, ami inkább olyan, mint egy garázs, hatalmas és széles polcokkal, rajtuk cserepekkel, cserjékkel és mindenféle eladandó kerti eszközzel. A bolti épület előtt van a vendégparkoló, mellette és mögötte a szabadtéren eladósorban lévő és kiállítási fácskák sorakoznak. Mögöttük egy téglakerítés, amögött pedig a medence és a lapa, amire a mi bejáratunk is néz. 

Összességében tehát alig látszunk a föútról, viszont hallani jól halljuk. Elég forgalmas az Olifantsfontein road, ráadásul a sarkon van egy kereszteződés, ahol mindenkinek meg kell állni és körbenézni. Nappal duruzsoló háttérzajként elfogadható, este pedig csak a nagyobb kamionok berregése hallatszik ahogy fokozatosan váltanak vissza a sofőrök a kereszteződésben való megálláshoz. Legalább nincs néma csend. Alapzaj még a folyamatos madárcsicsergés, az út másik oldalán lévő kutyaiskolások ugatása, és a munkások beszélgetése.

A telekszomszédokat nem igazán látjuk, a telken velünk együtt lakókat viszont majdnem minden nap, ahogy indulnak dolgozni, etetik a kutyáikat, vagy épp ülnek a lapa alatti padokon és beszélgetnek. Nem zavaró a jelenlétük, sőt, inkább megnyugtató. Épp csak annyit találkozunk velük/látjuk őket, hogy tudjuk, vannak, léteznek. A tulajdonosok nem itt laknak, de a boltban vannak majdnem minden nap. Mászkálnak a telken, kiszállítanak, intézkednek, elvannak, dolgoznak. Lakik itt még két munkás, plusz még egy fő, de ő nem itt dolozik. A munkások a bonsaiokkal foglakoznak, locsolnak, füvet nyírnak, ápolják a telket, tisztán tartják a medencét, kiteszik a kukát. Kedvesek nagyon. Hetente legalább kétszer jön egy bejárónő, hogy két lakrészt rendbe tegyen. Nekünk nincs a szolgálataira szükségünk. Nemcsak azért, mert időm mint a tenger, munkám nem lévén, hanem mert a mi lakrészünk könnyen tisztán tartható a kis méretei miatt. Is.

Egyterű, hatalmas szobában lakunk, szép hajópadlóval, fa reluxákkal, embermagasságú ablakokkal és óriási belmagassággal. Akkora a szoba, hogy simán elfér az ágy, a hatalmas tv, egy kis íróasztal, a kanapék, az éjjeli szekrények, az étkezőasztal, és még így is bőven marad hely akár táncolni is. A fürdőbe lépve jobbra egy beugróban van a zuhanyzókabin, továbbmenve pedig egy nagy fürdőszobabútor a mosdóval és a wc. A szobába a konyhán át vezet az út. A konyha szintén hosszúkás mégis kellemesen tágas, két beépített gázégővel, saját vízmelegítős mosogatótálcával, szekrényekkel. Elfér még a hűtő, a mosógép, és majd még egy rendes gáztűzhely is. A konyhát fa redőnyös ajtó választja el a szobától, a szabadba pedig kazettás üvegajtón és kutyák által épp átjárható biztonsági rácson vezet az út. 

Kaptunk egy fedett garázst is, ahol az én autóm parkol. A garázs egy elég nagy munkacsarnok leválasztott része, külön nyitható bejárattal, mellettem parkol az egyik szomszéd. A kocsi mellett körbe cserepek vannak, és néha ide tolják be a talicskát a gereblyékkel a munkások. 

Nagyon szeretek és szeretünk itt lakni, lenni. Ez a hely megfelelő kombinációja az általunk igényelt fizikai szabadságnak, a közeli szomszédoknak és a nyugodt, kellemesen eltölthető időnek. El lehet menni sétálni a környéken (nappal csak és persze sose egyedül), közel vannak a boltok (max fél óra autóval), az autópálya, a munkahely, a Gautrain, és az állam legrégebbi és egyik legismertebb sztriptízbárja, a Teasers is. Amikor Andrét kérdezik, merre lakik, csak annyit szokott mondani, hogy "behind Teasers" :)

A telek bejárata, bentről. Kint a mindig zsúfolt és zajos Olifantsfontein road.

dscf2559.jpg

A kapubejáróval szemben a bonsai bolt bejárata. Balra a parkoló, jobbra privát út indul.

dscf3401.JPG

A bolt épülete mögött a szabadban várakozik sok sok eladó bonsai. A háttérben a víztorony, jobbra pedig a lapa teteje.

dscf3418.JPG

A bejárattól jobbra induló magánút, az első 3 lakó autójával. Jobbra még nevelés alatt álló bonsaiok.

dscf2560.jpg

Bonsaiok kicsit közelebbről.

dscf2561.jpg

dscf2562.jpg

Bejárat azoknak, akik a legközelebb laknak a kapuhoz. Itt parkol(t) az a pár autó az egyik előző képen.

dscf2566.jpg

Balra kanyarodik a kis út, feltárva még 3 lakóegységet és egy másik garázst.

dscf2567.jpg

Ez már a mi sarkunk és garázsajtónk. Balra a fürdő ablaka, jobbra pedig a két szoba ablak.

dscf2568.jpg

A sarkon balra fordulva a falunk. A 2 cölöpnél van a bejárat kb ahol a kutya áll. Nagyon hátul a játszótér csúszdája sárgállik. 

dscf3470.JPG

Bejárat a kis kertünkbe, itt még rendes kapu nélkül. A téglafal csak decemberben készült el, a kapu 2014 januárra került be.

dscf1802.JPG

A mi részünk a lapa felől. Az asztaltól jobbra lévő kiudgó rész már egy másik egység kertecskéje, a nagy ablak pedig egy harmadik lakóhoz tartozik. Jobbra a kis fenti ablakok egy negyedik részleghez tartoznak. Balra a fák mögött a hatalmas raktár, többek között a garázzsal.

dscf3426.JPG

A lapa hátulról, a bonsai bolt felől. Balra a játszótér.

dscf2549.jpg

És oldalról.

dscf2555.jpg

És belülről.

dscf3428.JPG

Játszótér.

dscf2553.jpg

A munkások lakhelye. Ez az építmény a cikk írásakor még csak tervben volt, kb 1 év lett mire felépült. A korábbi épületet inkább nem mutatnám.

dscf3472.JPG

A telek hátsó kerítése. 2,5 méter magas betonfal, pengés drótkerítéssel.

dscf3447.JPG

A telek egy része száraz időben.

dscf3451.JPG

És egy másik, esős időben. A fű annyi és akkora, hogy traktorral nyírják.

dscf2210.JPG

Szekrényeink. Mögöttük a fürdőszoba van.

dscf3486.JPG

Balra tőlük az ágy, mellette dobozok és egy plusz hűtőláda. A két ablak egy előző képről, benti nézetben.

dscf3484.JPG

Kicsit kései kép, a tv pl már nincs is rajta, de azért jól látszik milyen A szobánk.

dscf3485.JPG

Ugyanonnan, csak a másik irányba fotózva, az "ebédlő". Jobbra a cipősszekrény, mellette az ajtó a konyha és azon keresztül a kiskert felé. Balra a fürdőszoba ajtaja.

dscf3204.JPG

A képeket nem a bejegyzés írásakor illesztettem be.

Szólj hozzá

lakás Dél-Afrika Midrand