2013. okt 10.

Feleség és "feleség"

írta: Afrikaland
Feleség és "feleség"

Mint minden rendes országban, itt is tilos a poligámia, azaz mindenkinek csak 1 azaz egy darab felesége lehet. Papíron, hivatalosan, anyakönyvvezetősen. DE! Ahhoz, hogy valaki férj/feleség státuszba kerüljön, nem szükséges hivatalosan házasságot kötni.

Kezdjük ott, hogy az anyakönyvvezetős házasságot, ami a leghivatalosabb mind között, ami papírral jár mint otthon, azt itt white wedding-nek hívják. Ez utal arra, hogy eredendően a fehérek hóbortja, valamint arra, hogy ügyvédekkel történik, és nagyjából mutatja a hozzáállást is. Ez a nonpluszultra, ami nem szükséges, de szép, ha van.

A sok különféle kultúrájú bevándorló, akik hozták magukkal a hazai házassági szokásaikat, valamint a hagyományos fekete törzsi esküvők is bár papír nélküliek, de szintúgy hivatalosnak számítanak. Nagyon sokan először törzsi (jellegű) esküvőt tartanak, aztán, ha úgy érzik, később egy papírosat is. Így tesz az egyik volt kollégám, Nteseng is. Lassan több, mint 10 éve van együtt a férjével, van már két gyerekük is, és anno volt egy hagyományos esküvőjük, most pedig szerveznek egy white wedding-et, fehér ruhával, mindennel ami csak jár. Ők azért most, mert szeretnék megerősíteni a korábbi elköteleződésüket, és bár ezt csak én teszem hozzá, nem mellesleg egy óriási partit tartani :-) 

Az ország hatalmas méretei és a nagy távolságokra is elszegődő munkások, jobban mondva dolgozók miatt azonban, van egy harmadik módja is a "házasságnak", mégpedig az együttélés. Ez a szabály elsősorban az együtt élőket hivatott megvédeni, egymástól, a rosszindulatú környezettől és a kizsákmányolástól. Régebben 6 hónap, ma viszont már 3 hónap bizonyított együttélés esetén az együtt élő felek azonos jogokkal rendelkeznek, mint ha hivatalosan is megesküdtek volna. Például, munkásunk délen elvette álmai asszonyát, de a munka miatt északra ment, 1000 km messze, és csak havonta egyszer jár haza. De, hogy ne legyen egyedül, magához vesz egy nőt, aki főz-mos-takarít és az új asszonya lesz. Ha mondjuk munkásunk egy év (vagy akár csak 3 hónap) múlva hazaköltözik, az új asszony simán bíróságra mehet, követelve a jussát. Éppen ezért, nagyon oda is kell figyelni, nehogy valaki csak a pénz/vagyon elszedése miatt kezdeményezzen kapcsolatot. Több történetet is hallani, hogy 6-8 hónap együttélés majd mondvacsinált szakítás után az egyik fél benyújtja az igényeit a bíróságon, mondván, az neki jár/kihasználták/kompenzációként/stb.

Ahhoz, hogy pl ügyintézéshez igazold, hogy a másik hivatalosan is a partnered, nem is kell a házasságlevél, elég a rendőrségen egy nyomtatványt közösen kitölteni, amit aztán a rendőrség erre jogosult elöljárója (pl. szolgálatvezető) pecséttel és aláírással hitelesít. A vízumhoz mi is kitöltöttünk egy ilyet :-) 

Így fordulhat elő, hogy a zulu nemzetiségű elnöknek, Jacob Zumának 6 felesége van, törvénysértés nélkül. Egy papíros, és öt törzsi feleség tartozik hozzá. Hozzátenném, hatalmas költség ez az országnak, feleségenként 1,5 millió randjába kerül havonta.

És így lehet az is, hogy 2 hónap múlva, akár akarjuk, akár nem, mi is férj-feleség leszünk. Vagy valami olyasmi :-) 

Szólj hozzá

házasság szokások hivatali Dél-Afrika