2013. sze 27.

Witbank aka eMalahleni

írta: Afrikaland
Witbank aka eMalahleni

Tegnapelőtt, majd 6 órás autós kiruccanáson voltunk, elmentünk egy tornyot megnézni. Hogy egészen pontos legyek, egy mirkohullámú torony lábánál lévő kerítéscserélő projekt helyszínt látogattunk meg, ahol a tornyot körbevevő, középkori kínzóeszköz kinézetű kerítést kell 2 (3) hét alatt lecserélni, ugyanolyanra.

A torony fontos szerepet tölt be a dél-afrikai energiacég kommunikációjában, így alapos védelemre szorul a környéken kitartóan legelő tehenek, kóbor szurikáták és rosszindulatú emberek ellen. A viccet félretéve, fontos objektum, sok műszerrel, adatátvivő egységgel, ráadásul hatalmas és vasból van, sokat ér. Magas, sűrűn rakott acél oszlopok, tetejük tüskésre vágva, felül körben szögesdrót és villanypásztor kombinációja védi a tornyot. Ember legyen a talpán aki bemászik. Ezt kell lebontani és ugyanilyenre visszaépíteni, elvileg két hét, gyakorlatilag három hét alatt.

A munka tegnapelőtt kezdődött, volna... Sajnos azonban a projekt hirtelen kezdése miatt a munkásoknak nem sikerült időben megfelelő szállást találni (a kerítést is gyártják még), így a délután sátor vásárlással telt :-) Vagyis, nem találkoztunk senkivel sem a helyszínen, sem a közeli másik toronynál, mondjuk oda emiatt el sem mentünk. 

Számomra a lényeg, hogy kimozdultam otthonról, ráadásul olyan vidékre mentünk, ahol azelőtt csak átutaztam előtte pedig földrajz órán és az egyetemen hallottam róla. Dél-Afrika legnagyobb széntermelő vidékéről van szó, melyet Witbank városhoz kötnek a tankönyvek. A környéken 22, jellemzően felszíni művelésű szénbánya, az ezekre épülő számos erőmű és pár acélmű is található. Ahogy haladnak a termeléssel, úgy nyitják a bányákat és építik az erőműveket, André egyik tavalyi munkája is egy újonnan épülő, modern kialakítású erőműnél volt. A legnagyobb szén és acélipari mamutok képviseltetik magukat a régióban, tetemes összegeket befektetve.

http://en.wikipedia.org/wiki/Witbank

Nagyon impozáns látványt nyújtanak a 4-6 hűtőtornyos szén alapú erőművek és a hatalmas hegyekbe halmozott fejtési fölösleg, már amennyiben a rettentő poros és egyéb módon szennyezett levegőben azt látni lehet. Az úton útfélen megjelenő, teli rakodva is gyorsan haladó szénszállító csillés kamionok és az általam korábban csak tévében látott gigászi méretű markolók, rakodógépek hada is szemet gyönyörködtető az erre fogékonyaknak. 

dscf1518.jpg

dscf1515.jpg

A bányászat által nem érintett földeken jelentős mezőgazdasági termelés, jellemzően legeltetős szarvasmarha-tartás és kukorica vagy búza termesztés folyik. Ennek oka, hogy bár a levegő elég szennyezett, a talaj igen gazdag, művelésre kifejezetten alkalmas, tápanyagdús. Utunk során sok traktort láttunk amint épp a tavaszi munkálatokkal voltak elfoglalva. Mivel itt sem esett még egy csepp eső sem, sajnos a talaj előkészítése a vetésre rettentő nagy porral jár, tovább fokozva a szennyezést és csökkentve a látótávolságot. Van, hogy a traktor láthatatlan, csak a porfelhője jelzi, merre halad :-) 

Bár nem ez lesz a topkedvenc kirándulóhelyem, nagyon remélem, hogy autózunk még errefelé, mert szeretném a környéket látni tisztább körülmények között. Ehhez pedig eső szükséges. 

Meddőhányó felé...

dscf1512.jpg

... az előtt ...

dscf1513.jpg

... és mellett :(

dscf1514.jpg

Szólj hozzá

must see Dél-Afrika Witbank