2013. sze 20.

Sztrájkszezon

írta: Afrikaland
Sztrájkszezon

Azokban a napokban amikor kiérkeztem Anya az alábbi cikket küldte, mely számunkra elképzelhetetlen létszámú embertömeg sztrájkjáról szól, hatalmas emelést követelve és tetemes károkat okozva az országnak.

http://hvg.hu/vilag/20130903_Gigasztrajk_keszul_DelAfrikaban

Nem nagyon vagyok képbe a helyi politikával és történésekkel, és tudom, hogy André sem igazán követi az eseményeket "mert csak felbosszant", de azért megkérdeztem, szerinte ez a sztrájk merre van, és ha közel, érint-e majd minket. Sajnos nem tudom pontosan idézni a választ, de a lényeg az, hogy:

- Sztrájkszezon van, mert minden évben ilyentájt kezdik el tárgyalni a következő évi béreket és az kapásból így indul mintegy meglengetve az erőviszonyokat.

- Nincs ebben semmi meglepő, még a létszám sem az. Ez egy elég nagy ország (értsd nem tízmilliós kicsi), óriásvállalatokkal és giga szakszervezetekkel, hogy ha az egyikük sztrájkba kezd, az rögtön több tízezer embert is érinthet. 

- A sztrájk ragadós nyavalya, egyik elkezdi, másik folytatja. Mert miért ne? Annyi emberről van szó, hogy mindenkit úgyse küldenek el, a nagy számok miatt csak egy kis réteg jár pórul maximum.

- Akkor is sztrájkolnak ha jogos és akkor is, ha nem. 

- A 200-300% béremelés követelés az nem túl reális. Még az 50% sem. 

- A mi embereink nem sztrájkolnak hanem dolgoznak (mármint a cégnél ahol dolgozik).

Mi nyilván könnyen beszélünk, hiszen sokkal magasabb jövedelmi kategóriába tartozunk, de azt azért ne felejtsük, hogy ezeknek az embereknek 1. legalább van munkájuk, sok ezernek milliónak nincs, 2. irreális követeléseik vannak alapból, 3. ha annyira rossz lenne akkor nem jönne ide az a sok vendégmunkás a környező országkból, 4. főleg nagybányák és kiemelt ágazatok esetében maguk alatt vágják a fát, a termelés kiesése miatt hatalmas veszteségek és károk keletkeznek. 

A forgatókönyv kb úgy néz ki, hogy 100%os béremelést akarunk! Csak 5%ot adunk. Az nem elég, sztrájkolni fogunk! Jó, legyen 6% csak nyugi legyen. 100%ot akarunk. Felvonulnak, sztrájk kezdődik, tart napokig. Végredmény 7%os emelés, enyhe leépítések, hatalmas gazdasági károk. (a számok csak példák) 

Persze néha eldurvul a helyzet, akár mindkét oldalon, mert munkavégzés nélkül és persze a sztrájk miatti kissebb fizetés miatt, illetve nyomásgyakorlásként, néha elszabadulnak az indulatok. Ilyenkor beavatkozik az amúgy csak helyszínbiztosító rendőrség. Hasonló volt a tavalyi eset is, amiről a cikk is említést tesz, és az Index is írt róla a minap. Az azért hozzáfűzném az Indexes cikkhez, hogy a rendőrség 70-80%-a feketékből és egyéb nemfehérekből áll, és bár lehet, hogy túlkapás volt, de azt nem úgy kell elképzelni, hogy a csúnya fehér bácsik jól lelövöldözték a szegény feketéket. Az illusztrációs képen, ami a helyszínen készült, azon is csak 3 fehér van, a többi 20+ az fekete.

Van még egy sztrájk típus, ami nem igazán a bérekről szól, de a pénztárcát érinti, ha a nagyközönség valamit el akar érni. Ilyen például a taxisblokád, ami főleg itt Gauteng tartományban, Johannesburg és Pretoria között és körül gyakori, bizonyos útszakaszokon évente többet is rendeznek, és az autópálya használati díjakról szól az "egyeztetés". 

Összegezve, ezek a munkabeszüntetések az országra nagyobb veszéllyel vannak, mint rám.

Szólj hozzá

sztrájk hivatali Dél-Afrika