2013. sze 12.

Alacsony páratartalom - nem lájk

írta: Afrikaland
Alacsony páratartalom - nem lájk

Az egészséges ember számára a legmegfelelőbb a 40-60 %-os páratartalmú levegő. Ezt a fontos megállapítást találtam az interneten több, hasonló témával foglalkozó cikkben is miközben arra kerestem a választ, hogy a mostani átlagos johannesburgi levegő legalább ebből a szempontból megfelelő-e. Hát nem az...

Kiérkezésem után rögtön éreztem, hogy valami nincs rendben, szemszárazság, enyhe köhögés és gyakorta orrfújási inger gyötört. Először azt hittem, a repülőn fáztam meg kicsit, aztán a hideg éjjelekre fogtam, majd az erős napsütésre, meg a magaslati levegőre, de ahogy a napok múltával a köhögést leszámítva a tünetek nem múltak, ellenben elemi szomjúsággal, bőrszárazsággal és lájtos orrvérzéssel gyarapodtak, gyanakodni kezdtem.

Az eddig itt töltött 8 hónap során semmi hasonló problémám nem volt, így tudtam, valami kell legyen a levegőben. Van is, méghozzá, nagyon komoly por- és egyéb, közlekedésből, illegális szemétégetésből és mindenféle ipari tevékenységekből származó légszennyezés. Ehhez képest Budapesten a csecsemőket vígan a Hungária körúton lehetne altatni. Amikor múlt héten az autóért mentünk, már kora reggel elég barnás volt a levegő, pedig éjjel fújt a szél. De, ez eddig is így volt, ebben sajnos az elmúlt időszakban semmi javulás nem történt. Rá kellett jöjjek, itt nem az a probléma, hogy valami van a levegőben, hanem az, hogy nincs!

Ezt a gyanúmat erősítette meg a tablet, melyen a főképernyőn az AccuWeather jóvoltából nemcsak az aktuális hőmérséklet és felhőzet, de a szél és a páratartalom is megjelenik. 11%, 13%, 23%, 34%, 17% és folytathatnám, mindezt akármilyen hőmérséklet mellett, legyen az 10°C vagy 25°C, reggel, napközben vagy este. Márpedig ha csak enyhén változó légnedvességet feltételezünk, egyébként teljes joggal mert az eső esélye ebben a hónapban 0-10% között mozog, akkor azért a relatív páratartalomnak csak fel kellett volna kúsznia 50-60% fölé, legalább késő este/éjszaka/hajnalban amikor lemegy a hőmérséklet. De nem...

A hivatalos adatok szerint ebben a régióban az augusztusi és szeptemberi átlag relatív páratartalom 47%. Amit azért kicsit nehezen hiszek, de mégiscsak hivatalos adat, meg hát ma reggel 8-kor is 51%-ot mutatott a mérő, igaz, felhős volt az ég. Pánikra semmi ok, nem romlott el az AccuWeather, 10 órára megint 27% lett az eredmény (felhő sincs már...).

Magyarországon a júliusi átlag 53%, az augusztusi pedig 56% volt, és a napi ingadozások során sem ment lentebb a mutató mint 30%. Pedig azért volt hőség elég rendesen, eső viszont jellemzően nem túl sok.

 http://www.amsz.hu/eszleles/static_charts/

Tehát, a probléma az, hogy rettentően száraz a levegő! Elmondhatom, az alacsony páratartalom nem kellemes, nagyon nem lájk!

Azért, hogy a rosszban is keressünk valami jót, és ne legyünk savanyúuborkák, az esetleg véletlenül kiömlő és valahol pl autógumiban megálló vízben nincs ideje sem a dengue- sem a malária szúnyogoknak kifejlődni, mert olyan gyorsan elpárolog a víz - ezért nem veszélyeztetett zóna Johannesburg. Sőt, az atka és penész elszaporodásának veszélye is minimális, a maguk 75-80%-os relatív páratartalom igényük miatt :-) 

Szólj hozzá

tavasz időjárás Dél-Afrika afrikaland